Trends in VGWM – Niet de Mens is het middelpunt van de maatschappij maar Profit.

Als werknemers gezond oud worden, is dat nog wel haalbaar in de huidige maatschappij waar werk en privé steeds meer met elkaar verweven raken.

Waar diezelfde maatschappij ook van de werknemers verlangt om voor hetzelfde of steeds minder salaris, steeds flexibeler telkens meer werkzaamheden te verrichten. Waar moet dit eindigen? Waar is de medemenselijkheid gebleven?

Veiligheid:
Veilig werken is een groot goed. De verantwoordelijkheden voor een werkgever en een werknemer zijn vastgelegd in wetgeving waar redelijk tot goed mee om te gaan is. De marge’s in het bedrijfsleven staan onder druk, er moet steeds meer geproduceerd en tot stand gebracht worden voor minder geld en tijd.

Hierdoor moeten werknemers steeds meer onder toenemende druk hun werk uitvoeren, wat leidt tot ondoordacht en onvoorzichtig handelen. Hierdoor nemen het aantal (bijna) incidenten in het bedrijfsleven jaarlijks toe.

Gezondheid:
Of je nu op kantoor of in de bouw of industrie werkzaam bent, met name de laatste jaren, is bij de meeste bedrijven en instellingen de werkdruk fors toegenomen. Er moet met steeds minder mensen, zo flexibel als mogelijk, steeds meer werk worden verzet. Dit is geen Nederlands fenomeen, maar doet zich overal in de ‘Westerse’ wereld voor.

Onderzoek in o.a. Noorwegen en Zweden hebben overduidelijk uitgewezen dat dit op de werkplek uitmondt in:

meer werkdruk
meer stress
meer burn-outs
meer pesten
meer werk- en pesten gerelateerde zelfmoorden
meer mensen in de ziektewet
meer werkeloosheid

Welzijn
Politici belijden met mooie en zalvende woorden het welzijn van de mens in de huidige maatschappij. En komen daarna weer met een volgende bezuinigingsronde. Zich niet realiserend dat als veel van de bezuinigingen niet zouden zijn doorgevoerd, dat het volgende zou hebben opgeleverd.

Meer handjes in de zorg, industrie en bouw zorgen voor:

minder werkdruk
minder stress
minder burn-outs
minder pesten
minder werk- en pesten gerelateerde zelfmoorden
minder werknemers in de ziektewet
meer mensen aan het werk

Milieu
Als het met de Veiligheid, Gezondheid en Welzijn goed gaat, dan gaat het ook vaker goed met het Milieu. Het natuurlijke milieu heeft echter één groot voordeel op de mens, het trekt zich terug, het past zich aan. Het komt telkens weer terug en is niet te verslaan.

De mens is niet meer het middelpunt van de maatschappij, maar profit.

Welvaart of Welzijn, wat gaat het worden?

Categorieën: Welzijn

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder