zweden ouderen

Vrouwen ouder dan 55 jaar zijn gezonder en vaker op het werk dan jonge mannen. Het allerminst ziek zijn echter de oudere mannen … in Zweden.

In Nederland zijn hierover geen echte cijfers te vinden – gek eigenlijk – want deze cijfers zijn nogal belangrijk voor de grootste belanghebbenden, namelijk de werkgevers.

Het Zweedse Företagshälsor (https://www.foretagshalsor.se/), de overkoepelende brancheorganisatie van de gezamenlijke bedrijfsgezondheidsdiensten, heeft over een periode van 10 jaar werknemers in de leeftijd van 20 – 65 jaar gevraagd hoe zij hun eigen gezondheid en arbeidsmilieu beoordelen.

Één van de vragen, met ruim 10.000 jaarlijkse deelnemers, is hoeveel dagen men het afgelopen jaar ziek was. Het resultaat is eenduidig: hoe ouder – hoe minder ziektedagen.

Van de mannen tot 30 jaar was 17% het gehele jaar aanwezig – daarentegen vrouwen van 55 jaar en ouder 34%. Met andere woorden een keer zoveel…

Het allermeeste werken echter de mannen van 55 jaar en ouder: ruim 45% van deze leeftijdsgroep had geen enkele ziektedag – oftewel was op alle werkbare dagen aanwezig.

Peter Munck af Rosenschöld, voorzitter van de Zweedse overkoepelende gezondheidsdiensten, heeft geen enkele verklaring voor deze grote verschillen. Wel is hij van mening dat er iets aan deze grote verschillen gedaan zou moeten worden…


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder