lawaait wegwerkers

Gevoelig gehoor? Dan vaak alsnog gehoorbeschadigingen – ondanks grenswaarden.

Als geluid op het werk 85 decibel of meer is ben je als werknemer verplicht om gehoorbescherming te dragen. Maar ook lagere geluidsniveau’s kunnen gehoorschade veroorzaken, met name indien je gevoelige oren hebt.

Om de 18 jaar hebben onderzoekers van het Karoliniska Institut – onderdeel van de Uppsala Universiteit – samen met het Zweedse ministerie van Volksgezondheid, het gehoor onderzocht van circa 500 mannelijke tweelingen.

De mannen hebben tijdens het onderzoek ook aangegeven wat voor werkzaamheden zij (hebben) uitgevoerd, waardoor de onderzoekers een inschatting hebben kunnen maken aan welke vormen van lawaai zij (kunnen) hebben doorstaan tijdens werkzaamheden.

Dat een grote meerderheid van de onderzochte tweelingen, ten opzichte van de voorgaande onderzoeken, slechter kon horen, was verwacht. Met name bij diegenen welke waren blootgesteld zijn aan veel lawaai op het werk.

Dit was echter ook het geval bij tweelingen welke waren blootgesteld aan geluidsniveau’s tussen de 75 – 85 decibel. Met andere woorden ONDER de grenswaarde van 85 decibel daar waar gehoorbescherming verplicht is.

Dit was het best waarneembaar bij die tweelingen waarbij het gehoor al bij een voorgaand ondezoek minder goed presteerden.

“Wat wij met zekerheid kunnen aangeven is dat 75 decibel bij bepaalde personen met een gevoelig gehoor al tot gehoorschade kan leiden”, volgens professor Arbeid en Milieu, Magnus Svartengren, van Universeit Uppsala.

Vindt u dat de huidige grenswaarde van 85 decibel naar beneden bijgesteld moet worden?

“Ja, als het niets zou kosten, dan vind ik het noodzakelijk. Maar een dergelijke grenswaarde is altijd een afweging van verschillende meningen. Wat we echter wel hebben kunnen constateren is, dat een grenswaarde niet duidelijk afbakend wat wel of niet schadelijk is voor het gehoor.”

Er zijn echter ook andere argumenten dan het oplopen van gehoorschade om te proberen om lawaaioverlast op de werkplek terug te dringen, meent Magnus Svartengren.

“Er zijn beroepen waar men afhankelijk is van het gehoor, bijvoorbeeld in het onderwijs. En er is nog een andere reden om het geluidsniveau naar beneden te brengen, namelijk het risico dat mensen welke reeds lichte gehoorschade, of een gevoelig gehoor hebben, in de toekomst worden uitgesloten van het arbeidsproces.”


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder