Als er zich een ongeval voordoet op het werk, moet dit worden onderzocht. Dit is niet in de laatste plaats belangrijk om ervoor te zorgen dat hetzelfde niet opnieuw gebeurt. Maar niet alle (ernstige) bijna – incidenten leiden tot ongevallen. De ongevallen zijn eerder het topje van de ijsberg.

Het meeste van wat er gebeurt, zijn zogenaamde risicowaarnemingen en bijna – incidenten, dat wil zeggen gebeurtenissen die tot een ongeval hadden kunnen leiden maar dat niet hebben gedaan. Het is belangrijk om te profiteren van risicowaarnemingen en bijna – incidenten, zodat u er iets van leert – en daadwerkelijke ongevallen kunt voorkomen.

Wat is een risico observatie?
Een risico-observatie houdt in dat er een risico is gesignaleerd in de werkomgeving. Het is iets dat bijna – incidenten of ongelukken kan veroorzaken als je er niets aan doet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een nooduitgang is geblokkeerd of dat er een beveiliging ontbreekt op een machine.

Wat is een bijna – incident?
Een bijna – incident is een ongewenste gebeurtenis die tot een ongeval had kunnen leiden, maar dat niet heeft gedaan. Misschien was het toeval dat het een bijna-ongeluk was waarbij niemand gewond raakte. Het kan bijvoorbeeld iets zwaars zijn geweest dat van een plank is gevallen, maar niemand heeft het op haar of zijn lichaam gekregen. Het werd een “oeps!” in plaats van “au!”.

Hoe meer gemelde bijna – incidenten, hoe beter.
Omdat risicowaarnemingen en bijna – incidenten belangrijk zijn om toekomstige ongevallen te voorkomen, is het belangrijk om medewerkers aan te moedigen deze te melden. Het moet eenvoudig zijn om risicowaarnemingen en bijna – incidenten te melden, en het moet ook vanuit het management duidelijk zijn dat melden welkom is en leidt tot verbeteringen die weer kunnen leiden tot een veiligere werkomgeving. Vergeet vooral niet om de doorgevoerde verbeteringen door te geven aan de medewerkers.

De werkgever moet onderzoeken wat er is gebeurd.
De werkgever is verplicht de oorzaken van arbeidsongevallen en ernstige arbeidsongevallen te (laten) onderzoeken. Maar het is ook belangrijk om risicowaarnemingen en minder ernstige bijna – incidenten te onderzoeken om :

– ongelukken in de toekomst te voorkomen,
– door te achterhalen wat er is gebeurd,
– hoe het is gebeurd,
– waarom het is gebeurd.

Als het incident bijvoorbeeld bestaat uit het uitglijden van iemand op een waterplas op de vloer, is het belangrijk om vragen en vervolgvragen te stellen. Waar kwam het water vandaan? Waarom was die slang daar? Waarom lekte het? Waarom is de sluiting gebroken? Enzovoort. Zo vind je de kern van het probleem en voorkom je ongelukken.

Meer weten of hulp nodig? Neem dan contact op met Arbostart!

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder