Midden in een zin onderbroken worden tijdens de vergadering is frustrerend. Het probleem komt vaak terug en treft meestal beleefde mensen of mensen die om verschillende redenen terughoudend zijn in een groep.

Maar er zijn een paar trucs die u kunt gebruiken om uw stem te laten horen!

Het Amerikaanse online magazine Fast Company heeft vijf trucs opgesomd die u kunt gebruiken als u vaak onderbroken wordt op het werk.

1. Bereid een standaardzin voor

Als u van tevoren beslist hoe u op de onderbreker zult reageren, is het gemakkelijker om het geklets in uw groep te stoppen. Probeer een zin te vinden die u zelf prettig vindt om te zeggen. Een voorbeeld kan zijn: “Mag ik even uitpraten?” of “Vindt je het erg als ik even afmaak wat ik wilde zeggen?”. Je kunt ook proberen nog botter te zijn: “Nu ga ik je daar even onderbreken”. Maar vermijd te zeggen: “Je luistert niet naar wat ik zeg”, want dat kan als confronterend worden ervaren.

2. Wacht op een pauze

Een andere optie is wachten tot de spreker klaar is en vragen; “Ben je klaar, want dan ik wil graag afmaken wat ik begon te zeggen?”. Als de persoon die u onderbrak “ja” zegt, is de kans groter dat hij of zij luistert naar wat u vervolgens te zeggen hebt.

3. Steek uw hand op

Als er geen natuurlijke pauze is in de volgende minuten nadat u bent onderbroken, probeer dan uw hand op te steken. Dit werkt vaak net zo goed als in een schoolomgeving. De meeste mensen in een vergadering zullen reageren als iemand zijn hand opsteekt.

4. Gebruik lichaamstaal

Als je in een vergadering het woord terug wilt nemen, kun je dat laten zien met je lichaamstaal. Leun naar voren, maak oogcontact met de spreker of steek een vinger in de lucht. De spreker zal zien dat u het gesprek wilt aangaan. Een andere optie is om te stoppen met hummen, knikken en de onderbreker op verschillende manieren te erkennen. Met andere woorden, negeren van de onderbreker.

5. Het probleem aankaarten bij de persoon om wie het gaat

Als u tijdens een vergadering wordt onderbroken, neem de persoon dan na afloop apart en leg vriendelijk uit hoe u de situatie ervaart. U kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik weet zeker dat je dit niet met opzet deed, maar je onderbrak me meerdere malen tijdens de vergadering.”


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder