De Folkhälsomyndigheten (RIVM) verdedigt de Zweedse strategie: “Het experiment is om een ​​bevolking op te sluiten”

Zweden gaat zijn eigen weg in de strijd tegen corona en in andere landen is het begonnen te praten over “het Zweedse experiment”. Maar directeur-generaal van het Zweedse Folkhälsomyndigheten (RIVM) Johan Carlson keert de kritiek om en richt deze op de landen met strenge verboden.

Het is een heel lastig experiment om een ​​populatie vier tot vijf maanden op te sluiten, zegt hij in SVT’s Agenda. (Zweeds nieuwsprogramma)
De Volksgezondheidsautoriteit is vele malen ondervraagd waarom zij de Zweedse regering niet aanbeveelt om, zoals vele andere landen over de hele wereld, strengere maatregelen in Zweden op te leggen. Maar Johan Carlson is ervan overtuigd dat dit de juiste weg is voor Zweden.

We zijn er vrij zeker van dat we een pad kiezen waar we de verspreiding van infectie op de best mogelijke manier vermijden, zonder veel nadelen te krijgen. Uiteindelijk maakt het niet uit hoeveel coronabesmettingen we hebben. We moeten ook kijken wat er met de opgesloten mensen is gebeurd, wat er met de volksgezondheid is gebeurd, wat er bijvoorbeeld is gebeurd met de effecten op de zorg om de school te sluiten, zegt de directeur-generaal.

‘Mijn collega’s zijn bezorgd’
Volgens hem zijn er soortgelijke gedachten over de tegenhangers van andere Europese landen bij de Volksgezondheidsautoriteit.

Veel van mijn collega’s in Europa maken zich zorgen over dit soort regels. Gedeeltelijk worden ze niet gevolgd en is er een zwak begrip voor. Waarom zou u bijvoorbeeld alleen degene zijn die met de hond uitgaat als u met zijn tweeën bent die de hond bezit en samenwoont? Dergelijke regels ondermijnen het vertrouwen van het publiek, zegt Johan Carlson.

“Acceptatie en begrip”
De directeur-generaal is van mening dat het beste resultaat niet wordt behaald door een verbod – althans niet in Zweden.

Als je wilt slagen met maatregelen die maandenlang moeten worden toegepast, moet je acceptatie en begrip hebben. Er is veel dat verboden is in de samenleving, bijvoorbeeld drugsmisbruik, maar om die reden verdwijnt het niet. In principe moet de bevolking hun eigen inzicht en begrip hebben. Dit is hoe we hebben gewerkt bij infectiebeheersing, zegt Johan Carlson.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder