VRAAG: Het is deze herfst (en bijna winter) en al wat langere tijd behoorlijk koud op kantoor. Men vermoed dat de eigenaar/ werkgever van het gebouw de temperatuur heeft verlaagd om geld te besparen.

Wat kan ik als Arbomedewerker doen? Hoe koud mag het echt zijn op kantoor? Zijn er onder en boven grenzen aangaande temperatuur? Hoe kan ik de eigenaar/ werkgever van het gebouw beïnvloeden?

ANTWOORD Nee, er is geen algemene grenswaarde voor kou. Ja, het is mogelijk om de eigenaar  cq werkgever te beïnvloeden. Maar het vereist kennis en moed in een mogelijk conflict tussen economie en risico van slechte gezondheid, waarbij de Arbomedewerker bijna alleen maar aanbevelingen van de bevoegde autoriteiten heeft om mee te argumenteren.

Een uitgangspunt is dat als het te koud is, “het lichaam probeert warm te blijven en meer warmte aan te maken”. Dit veroorzaakt een mogelijke koudestress die de gezondheid op verschillende manieren kan beïnvloeden, waaronder een verhoogde vatbaarheid voor verschillende ziekten” (WerkenVeiligheid).

Nu de ‘details’: Het Arbobesluit (artikel 6.1) bepaalt dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer.

Een gewone thermometer volstaat voor een eerste meting. In grensgevallen of in geval van onenigheid zijn echter speciale thermometers vereist. De keuze is hier tussen contact opnemen met meetdeskundigen, misschien een veiligheidsingenieur, of een geijkte thermometer en een globale thermometer kopen.

Met de huidige kennis kan worden aangenomen dat een mogelijke koudestress ontstaat in het geval van een bedrijfstemperatuur van 18 graden of minder (20 graden voor gevoelige groepen)
een oppervlaktetemperatuur van de vloer van 16 graden of minder (18 graden voor gevoelige groepen).

De genoemde “kwetsbare groepen” zijn ouderen, zieken en gehandicapten. En naast temperatuurmetingen moeten vragen over het gebruik van de ruimte worden opgehelderd en moet een algemene beoordeling worden gemaakt van het thermische klimaat van de ruimte, inclusief tocht en temperatuurverschillen in de hoogte.

De meest ideale binnentemperatuur voor kantoren ligt tussen de 22 en 25 graden.