Mensen zijn gebouwd om met stress en druk om te gaan – daar is niets mis mee. Maar als we niet genoeg herstellen, kan dat leiden tot een slechte gezondheid. Niclas Almén, psycholoog en stressonderzoeker, geeft zijn beste hersteltips.

1. Plan herstel
Herstel is elke dag nodig, niet alleen in het weekend of op vakantie. Net zoals we meerdere keren per dag moeten eten in plaats van veel in één keer, is het goed als herstel meerdere keren op een dag plaatsvindt. Maar om herstel te laten gebeuren, kan het nuttig zijn om het te plannen. Streef ernaar om minstens vijf keer per dag iets te doen voor je herstel en verdeel de tijdstippen gelijkmatig. Tien minuten per keer, bekend als microherstel, is genoeg om een positieve impact te hebben op je gezondheid.

2. Doe het tegenovergestelde
Als je veel tijd staand doorbrengt op je werk, zou je herstel kunnen bestaan uit zitten en een kop koffie drinken. Als je veel zit, heb je misschien een bewegingspauze nodig. Als je een cognitief (Met de term cognitieve functies worden functies bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie. Functies zoals waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden) veeleisende baan hebt, is de beste manier om te herstellen misschien een spannende tv-serie kijken als je thuiskomt, terwijl mensen met een routineklus misschien een intellectuele uitdaging nodig hebben in hun vrije tijd. Verandering van omgeving is ook goed voor het herstel. Neem de kinderen mee naar buiten om te spelen of ga wandelen in het bos, omgeving of een park. Contrast is goed zolang het herstel je energie geeft.

3. Test en evalueer
Als je gekozen herstelmethode je niet snel beter laat voelen, is het waarschijnlijk niet de juiste voor jou. Om erachter te komen wat goed voor je is, is het goed om te testen en te evalueren. Een activiteit leuk vinden is een goede indicator! Het is gemakkelijk om op de bank je mobiele telefoon te gebruiken als een onbewuste poging om bij te komen. Vraag jezelf de volgende keer dat je een half uur op Instagram hebt zitten scrollen af: heb ik het leuk gehad of voelt het als tijdverspilling? Het zegt veel over de kwaliteit van je herstel.

4. Oefen ontspanning
Toegepaste ontspanning is een evidence-based methode (Handelen op basis van wetenschappelijk onderbouwing. Handelen gebaseerd op de best beschikbare informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid van een methodiek of aanpak.) waarbij je leert om op commando te ontspannen. Dit kan door middel van ademhalingsoefeningen of door één lichaamsdeel tegelijk aan te spannen en vervolgens het hele lichaam te ontspannen. Het resultaat komt niet meteen, je moet oefenen. Maar als je de methode eenmaal onder de knie hebt, kun je je ook ontspannen als de omstandigheden niet perfect zijn.

5. Sluit vriendschap met je rust
Veel mensen hebben van rust hun vijand gemaakt en werken om hun vermoeidheid tegen te gaan. Neem een pauze en sta jezelf toe om moe te zijn. Energie moet op en neer gaan. Het is niet normaal om nooit moe te zijn.

6. Bijdragen aan een permissief (toegeeflijk) klimaat op het werk
Begrijp dat we verschillende behoeften hebben op het gebied van herstel. Sommige mensen voelen zich beter na een koffiepauze met collega’s, terwijl anderen zich beter voelen na een kort dutje. Praat over herstelmogelijkheden tijdens toolboxen, overleggen of bij het beoordelingsgesprek. Bespreek hoe je het beste kunt herstellen en hoe je elkaars herstel kunt ondersteunen.

7. Laat wat ruimte over in je vakantieplanning
Probeer realistisch te denken over je zomervakantie. Je zult niet iedereen kunnen zien die je wilt zien of alle plannen die je hebt kunnen uitvoeren. Laat ruimte voor spontaniteit en probeer een evenwicht te vinden tussen helemaal geen plannen en een minimaal schema. Zoek uit wat iedereen in de familie of directe omgeving wil, zodat je niet alleen de wensen van anderen vervult. Vergeet niet dat het feit dat je in een gezin leeft niet betekent dat je alles samen moet doen. De hele vakantie bij elkaar zijn is misschien niet de beste manier om te herstellen. Denk ook hier aan contrasten!

 

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder