Fitness tracking heeft een zeer lange weg afgelegd. De eerste digitale trackers konden je niet veel meer vertellen dan hoeveel stappen je elke dag zette, maar de hedendaagse Slimme Horloges, ook wel wearables genoemd, bieden een immense hoeveelheid fysiologische gegevens.

Als je het juiste horloge of polsbandje draagt, kun je tegenwoordig precies zien hoe snel je hart aan het kloppen is, hoeveel stress is opgebouwd en hoeveel REM-slaap je de afgelopen nacht(en) hebt gehad. En dat het ook nog eens verbonden is met een app waarmee je de gegevens in één oogopslag kunt analyseren en vergelijken.

Een nieuwe generatie verbonden apparaten gaat verder dan persoonlijke fitness en horloges en polsbandjes, en is nu ook actief op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk. Deze nieuwe apparaten en systemen verzamelen gegevens die veiligheidsmanagers een krachtig inzicht kunnen geven in enkele van de grootste gevaren op de werkplek.

Neem bijvoorbeeld Serious Injury and Fatalities (SIF’s). De toonaangevende indicatoren die ernstig letsel en dodelijke ongevallen of SIF’s kunnen helpen voorkomen, kunnen moeilijk te controleren en te meten zijn, maar aangesloten apparaten kunnen hierin wel helpen en ondersteunen.

Verbonden apparaten kunnen ook processen vereenvoudigen en verbeteren voor het volgen van incidenten, opleiding, activabeheer, kwaliteitscontrole, welzijn van werknemers en zelfs naleving van milieuvoorschriften.

Om te zien wat voor kracht ze kunnen hebben, kunt u kijken naar aandoeningen aan het bewegingsapparaat, oftewel Musculoskeletale aandoeningen, van Musculoskeletal Disorder ook wel MSD’s genoemd. Het bekendste voorbeeld hiervan is RSI.

Dit zijn veelvoorkomende aandoeningen en veel voorkomende letsels met hoge bijbehorende kosten voor zowel werknemers als werkgevers. In 2018 waren MSD’s in de USA goed voor 30 procent van de verwondingen waardoor werknemers dagen op het werk moesten missen,

Het implementeren van gestandaardiseerde processen en controles om deze letsels te voorkomen is een uitdaging, waarbij het vaak gaat om nauwkeurige observatie en coaching of subjectieve zelfrapportage. Maar draagbare apparaten kunnen werknemers real-time feedback geven over hun biomechanica en risicovolle houdingen of bewegingen opsporen die tot MSD’s kunnen leiden.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Een slim werkkledingsysteem zou gebruik kunnen maken van in de kleding geïntegreerde sensoren om de hoek van de armen van de drager te detecteren en te trillen om wat de makers van het apparaat “haptische feedback” noemen, en de drager te waarschuwen wanneer hij zijn armen omhoog houdt op een manier die het risico op aandoeningen aan het bovenlichaam verhoogt. In een studie uit 2020 gebruikten onderzoekers een dergelijk systeem en ontdekten dat het de werktechniek verbeterde en het ontwerp van de werkplek ondersteunde, nauwkeurig en goedkoop.

Het gaat veel verder dan ergonomie. Er bestaan al veiligheidswearables die een groot aantal andere waarschuwingssignalen controleren, zoals vermoeidheid, temperatuurstress en blootstelling aan gevaren zoals hand-armtrillingen, lawaai, zonlicht en stof.

Tijdens de pandemie werden wearables ontwikkeld om essentiële werknemers te helpen de richtlijnen voor sociale afstand te volgen en contactopsporing op de werkplek mogelijk te maken. Naast de bekende polsband zijn er veiligheidswearables in vele vormen en maten – aangesloten harnassen, helmen, inlegzolen en riemklemmen, om er maar een paar te noemen.

En met ongeveer 20 procent van de Amerikanen die al slimme horloges of fitnesstrackers dragen, is het goed om te bedenken dat deze consumentenapparaten een goede algemene gezondheid bevorderen, wat op het werk net zo belangrijk is als thuis.

Sommige bedrijven geven hun werknemers fitnesstrackers om hen aan te moedigen hun gezondheid te verbeteren en hen in aanmerking te laten komen voor kortingen op de ziektekostenverzekering.

Een ander voordeel van verbonden veiligheidswearables is dat ze hun gegevens in een centraal systeem invoeren. Dit kan veiligheidsmanagers op hun beurt toegang geven tot dashboards die automatisering en voorspellende analyses mogelijk maken. Het maakt ook het toezicht op eenzame werknemers in risicovolle situaties mogelijk, waar weinig andere controlemaatregelen beschikbaar zijn.

Het verzamelen van individuele gegevens brengt echter ook een groot probleem met zich mee dat de invoering kan belemmeren: privacy. Het is normaal dat werknemers vragen en angsten hebben over wat voor soort gegevens worden verzameld en hoe die worden gebruikt. Een studie gepubliceerd in Applied Ergonomics onderzocht wat bedrijven kunnen doen om werknemers aan te moedigen connected wearables positief te bekijken. Een van de aanbevelingen van de auteurs was om werknemers te betrekken bij het selectieproces voor de apparaten en vertrouwen op te bouwen door duidelijk te communiceren waarom, hoe en door wie de gegevens zullen worden gebruikt en beschermd. Transparantie is essentieel.

Neem hier alvast een kijkje in de toekomst van allerlei veiligheidssystemen!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder