atex zone

Het bepalen van de juiste ATEX zone voor gassen en vloeistoffen is soms erg lastig. De wet schrijft namelijk niet voor welke methode er gebruikt moet worden, wel dat de risico’s zo goed mogelijk moeten worden bepaald. Er zijn verschillende methoden, normen en tabellen voorhanden.

Maar welke kies je? We vergeleken een aantal beschikbare methoden.

Bepalen van ATEX zonering volgens ATEX 153 richtlijn

ExplosiegevaarVaakRegelmatigZelden
door dampen, gassen of nevelszone 0zone 1zone 2
door brandbare stoffenzone 20zone 21zone 22
door stoflagenzone 21zone 22NGG

Bovenstaande tabel laat een algemene indeling zien zoals ook in de ATEX 153 richtlijn is opgenomen.

De NPR 7910-1 en -2 introduceren de percentages van de bedrijfsduur of de percentage van de duur van een activiteit. In de praktijk starten we altijd met het maken van de zoneringen volgens de NPR 7910-1/-2. Uiteraard is het mogelijk om ook andere praktijkrichtlijnen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de IEC 60079-10-1 / -2 of de EI15.

Samenvatting van ATEX zoneringen volgens NPR 7910

In het ATEX vouwboekje, dat te bestellen is via de IAB webshop, (https://www.iabingenieurs.nl/product/atex-schema-vouwboekje/) hebben we een samenvatting opgenomen van ATEX zoneringen volgens NPR 7910.

Wil je veel meer weten over ATEX of Machineveiligheid? Ga dan hier naar IAB-Ingenieurs
https://www.iabingenieurs.nl/

atex 153 zone

Indicaties voor het bepalen van de ATEX zonering uit de Duitse literatuur

Ook in de Duitse literatuur komen we indicaties tegen voor het vaststellen van de ATEX zones zoals bijvoorbeeld de indicaties in onderstaande tabel.

zoneklasseoptreden van een gevaarlijke atmosfeer (jaarlijks)optreden van een gevaarlijke atmosfeertijdsduur van een gevaarlijke atmosfeer
zone 0hoger dan bij zone 1, bijvoorbeeld meer dan 1000 keerhoger dan bij zone 1, bijvoorbeeld meer dan 3x per daglanger dan bij zone 1
zone 1>= 10 keer – <= 1000 keer>>= 1 keer / maand – < 3 keer per dag0,5 uur tot 10 uur
zone 2>= 1 keer – < 10 keer>= 1 keer per jaar – < 1 keer per maandminder dan een 0,5 uur

Conclusie
In dit verhaal is er geen goede of foute methode. Alle methodes kunnen worden gezien als een hulpmiddel voor het vaststellen van een realistische ATEX zonering. De wet schrijft niet voor welke methode er gebruikt moet worden, wel dat de risico’s zo goed mogelijk moeten worden bepaald.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder
%d bloggers liken dit: