Voor het maken van een Incidenten Analyse zijn er tot wel 10 verschillende benaderingen mogelijk.

Het analyseren van een incident is namelijk geen sinecure. Reken maar gauw op ca. 20 – 40 uur voor een gedegen analyse waarbij tevens de nodige aanbevelingen moeten worden benoemd.

Het vergt nogal wat onderzoekswerk, denk aan de te houden interviews met betrokkenen / getuigen, het verzamelen van gegevens – data, het op een leesbare en juiste manier op schrift stellen, teksten redigeren, wachten op antwoorden van gestelde vragen, het ‘even’ maken van een visgraatdiagram, et cetera.

Tegenwoordig worden er bij incidenten analyses soms tot wel 10x verschillende benaderingen gebruikt, zoals de foutenboom, de gebeurtenissenboom, de feitenboom, de Sequential Time – Event Plot (STEP), het visgraatdiagram, het S137-fasenmodel, SOAT, het vlinderdasmodel (bow tie), de Management Oversight Risk Tree (MORT) en Tripod.

Deze benaderingen hebben alle een eigen invalshoek ten aanzien van het ontstaan van incidenten en een eigen methodiek voor het identificeren en analyseren van (mogelijke) fouten.

Zelf maak ik gebruik van het gratis visgraatdiagram, en heb deze al meerdere keren met succes ingezet voor het analyseren van incidenten.

visgraat methodiek

Download hieronder de 2x benodigde documenten in één ZIP-bestand.
– 1. Visgraat Methodiek Incidentenonderzoek_leeg (xls)
– 2. Evaluatie VGWM Leeg_uitgebreid (docx)

Gratis Downloadlink ( alleen voor leden van deze site, registreer je gratis)

ZIP bestand met Visgraat Methodiek en VGWM evaluatie


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder