Gereedschap laten vallen tijdens het werken op hoogte komt vaak voor. Echter kan een eenvoudige maatregel zoals het bevestigen van gereedschap aan een polsband, riem of harnas kan levens redden en ervoor zorgen dat gebouwen en materialen op de grond niet beschadigd raken.

Maar liefst 73% van de mensen die op hoogte werken is wel eens gereedschap kwijtgeraakt, zo blijkt uit cijfers van het Zweedse Luna Tools, een fabrikant van gereedschap en gereedschapsbevestigingsmiddelen. Dit is een opmerkelijk cijfer omdat de gevolgen van het laten vallen van gereedschap van een hoogte ernstig kunnen zijn.

– De kracht van een liniaal, die meestal een paar gram weegt, wordt 13 kilogram als hij de grond raakt als hij van 10 meter hoogte valt. De kracht van een hamer is 91 kg als hij de grond raakt,” zegt Björne Karlsson, directeur van het Construction Industry Safety Park, dat bouwbedrijven traint in veiligheidswerk.

De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn
Niet alleen op grote hoogte zijn de gevolgen van het laten vallen van gereedschap ernstig. Zelfs dicht bij de grond kunnen de gevolgen ernstig zijn als een gereedschap in een draaiende machine of in tanks met vloeistoffen valt.

Je gereedschap beveiligen is veel effectiever dan denken: deze hamer kan ik niet kwijtraken. Gebrek aan risicobeoordeling en procedures, evenals stress, zijn enkele van de factoren achter het niet beveiligen van gereedschap.

– “Het is veel effectiever om je gereedschap vast te zetten dan te denken: ik mag deze hamer niet laten vallen en probeer hem steviger vast te houden,” zegt Björne Karlsson en vervolgt;

– “Natuurlijk moet je niet boven of over elkaar heen werken, maar het wordt maar al te vaak gedaan en dingen die vallen hebben de neiging om ergens tegenaan te stuiteren en weg te vliegen. Het is niet verkeerd om het gebied af te zetten en het gereedschap vast te zetten.

Je kunt gereedschap vastzetten met elastische touwen of riemen en karabijnhaken. De elasticiteit is belangrijk om de energie van het gevallen gereedschap te absorberen en de ruk die anders zou kunnen ontstaan te verminderen. Het gereedschap kan aan de riem, het harnas of de pols worden bevestigd.

– “Maar als het gereedschap meer dan twee kilo weegt, moet het niet aan de werknemer worden bevestigd, maar bijvoorbeeld aan een steiger of vaste installatie,” zegt Björne Karlsson.

TIPS

  • Zet gereedschap goed vast
  • Plan je werk zodanig dat er zo min mogelijk losse voorwerpen op hoogte zijn.
  • Gereedschap van minder dan twee kilo mag aan een persoon worden bevestigd.
  • Gereedschap zwaarder dan twee kilo moet worden vastgemaakt aan een vaste installatie zoals een steiger.
  • Gebruik altijd een zo kort mogelijk touw. Dit vermindert de kracht van het vallende gereedschap.
  • Vermijd het gebruik van gereedschap dat niet geschikt is voor het vastzetten van gereedschap.
  • Inspecteer vóór gebruik de touwen en bevestigingsonderdelen om er zeker van te zijn dat de uitrusting intact en functioneel is.
  • Gebruik elastische touwen of riemen om de schok te verminderen die optreedt wanneer een gereedschap valt.
  • Bij het werken in de buurt van scherpe randen of lasspatten moeten staalkabels worden gebruikt.

 

Bron: Veiligheidspark voor de bouw en Luna Tools, vertaald uit het Zweeds.

 

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder