Het herfstweer is nog maar net begonnen. Vooral bij buitenwerk betekenen natte omstandigheden en bladeren vaak slipgevaar. Of het nu gaat om herfststormen, afgevallen bladeren of natte paden: het koude seizoen brengt veel uitdagingen met zich mee op bouwterreinen.

Het artikel 7:658 BW ziet toe op de aansprakelijkheid van de werkgever voor schade die de werknemer lijdt doordat hij tijdens de werkzaamheden een arbeidsongeval meemaakt of een beroepsziekte oploopt. Het is aan de werkgever om voldoende maatregelen te nemen om dergelijke situaties te vorkomen.

De frequente regen in de herfst maakt de grond zachter. Deze kan snel modderig worden op bouwterreinen. Afhankelijk van de intensiteit van de regenval kan er zelfs gevaar zijn voor plotselinge overstromingen. Bouwputten, sleuven en werkterreinen moeten daarom zo worden ontworpen dat er zich geen water kan ophopen. Bij hevige regenval bestaat het risico op uitglijden op hellingen of taludranden maar ook op steigers en looppaden. Werknemers moeten op dergelijke plaatsen bijzonder voorzichtig zijn.

Natte bladeren of overlopend vocht kunnen ook een gevaar vormen op bouwterreinen. Oneffenheden of obstakels zijn moeilijk te herkennen onder gebladerte. Dit kan leiden tot vallen. Om het werk op bouwplaatsen veilig te laten verlopen, zijn veilige en toegankelijke verkeersroutes nodig. Paden en oppervlakken moeten daarom regelmatig worden vrijgemaakt. Ze moeten ook ijsvrij zijn – met andere woorden, ze moeten worden gestrooid. Werknemers moeten slipvaste en geprofileerde veiligheidsschoeisel dragen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder