Het heeft even geduurd voordat ‘alle’ ongevallencijfers over 2018 bekend waren en ondergebracht zijn in allerlei statistieken. Hieronder de belangrijkste kerngegevens.
4% meer arbeidsongevallen, in aantallen: van ruim 4200 naar bijna 4400
30% meer dodelijke arbeidsongevallen, van 54 naar 71
Gevaarlijkste sectoren:
– Bouw
– Vervoer
– Opslag
– Handel
– Industrie
Bij middelgrote en grote bedrijven wordt er, relatief gezien, (veel) veiliger gewerkt dan bij bedrijven tot 10 werknemers.
Meest voorkomende oorzaken:
– Vallen van hoogte
– Bewegende delen van machines
– Vallende objecten
– Aanrijdingen
Overzicht arbeidsongevallen 2016 – (voor meer ga naar Volksgezondheid & Zorg)
Arbeidsongevallen 2016
Definitie arbeidsongevallen
Arbeidsongeval: ongeval door of tijdens betaald werk
Een arbeidsongeval is een ongeval door of tijdens betaald werk. Ook ongevallen in het verkeer tijdens het werk tellen mee. Ongevallen tijdens woon-werkverkeer tellen niet mee als arbeidsongeval. Iedereen die in Nederland werkt (ook mensen die hier niet wonen) telt mee in de cijfers (Venema, 2003). Letsel dat met opzet is toegebracht en letsel dat tijdens een medische behandeling ontstaat, telt niet mee als arbeidsongeval. In de Europese statistieken gaat het bij arbeidsongevallen om ongevallen die leiden tot meer dan 3 dagen absentie.
Dodelijk ongeval: slachtoffer overlijdt binnen 30 dagen na het arbeidsongeval
In Nederland spreken we van een dodelijk arbeidsongeval als het slachtoffer binnen 30 dagen na het arbeidsongeval overlijdt (CBS-NND). In de Europese statistieken geldt een andere definitie (Eurostat). Daar spreekt men van een dodelijk ongeval als het slachtoffer binnen een jaar na het ongeval overlijdt.
0 reacties