Iedereen die op het werk vaak zijn handen moet wassen of snel droog wordt, kan beter geen water en zeep gebruiken, maar handontsmettingsmiddel. Handontsmettingsmiddel bevat glycerine, dat vochtinbrengend is, in tegenstelling tot zeep, dat oppervlakte actieve stoffen bevat die uitdrogend zijn.

– Hoe vaker je tijdens je werkdag je handen wast met water en zeep, hoe groter het risico op uitdroging, wat kan leiden tot rode, jeukende handen en de ontwikkeling van eczeem,” zegt Nils Hamnerius, specialist op de afdeling Dermatologie van de Skåne University Hospital.

Werknemers in de gezondheidszorg vormen een risicogroep als het gaat om handeczeem; vóór de pandemie bleek uit een onderzoek dat elke vijfde werknemer in de gezondheidszorg er last van had. Kappers, schoonmakers, koks, bloemisten en industriearbeiders lopen ook risico. Simpelweg beroepen waarbij de handen worden blootgesteld aan veel water, schoonmaakmiddelen en chemicaliën,” zegt Nils Hamnerius.

– In de gezondheidszorg zijn er hygiënevoorschriften die gevolgd moeten worden met betrekking tot het wassen van de handen. De basis van basishygiëne in de gezondheidszorg is het gebruik van handontsmettingsmiddel (handalcohol) voor en na contact met patiënten. Zeep en water moeten worden gebruikt wanneer de handen vuil zijn geworden, bijvoorbeeld bij contact met lichaamsvloeistoffen of na het verzorgen van een patiënt met diarree of braken. De basisregel is ook om je handen met water en zeep te wassen als je naar het toilet gaat en voor het eten.

Smeren om eczeem te voorkomen
Nils Hamnerius zegt dat als je eenmaal eczeem op je handen hebt ontwikkeld, het pijn doet, prikt en jeukt, maar dat je vaak van het eczeem af kunt komen als je je goed laat behandelen met een effectieve eczeem genezende cortisonen crème op recept.

Dus wat kunnen mensen die hun handen vaak moeten wassen gebruiken om ze te hydrateren? Ofwel een vette crème die niet geparfumeerd is, om het risico op allergieën te vermijden. Of een huidcrème die ureum bevat. Beide soorten verhogen het vochtgehalte en ondersteunen de huidfunctie.

– Om eczeem te voorkomen is het meestal voldoende om drie tot vier keer per dag te smeren. Voor het ontbijt, tijdens de lunch, na het werk en voor het slapen gaan. Iedereen met eczeem moet proberen zijn handen na elke handwasbeurt in te smeren.

Hij zegt ook dat wie met dikke beschermende handschoenen moet werken, ze alleen moet gebruiken als het nodig is en ze niet te lang moet dragen. In strakke handschoenen vormt zich vocht wanneer het wordt opgesloten en de huid op de handen geïrriteerd raakt.

Meer mensen hebben last van handeczeem dan vroeger
Over het algemeen hebben vandaag de dag niet meer mensen last van handeczeem dan vroeger, ongeveer tien procent van de bevolking. Wel hebben we er vaker last van in de winter. En mensen die als kind eczeem hadden, hebben meer kans om als volwassene handeczeem te krijgen.

Waar moet je op letten als je je handen wast met water en zeep als je in de gezondheidszorg werkt?

– Als je je handen wast met water en zeep, moet je dat grondig doen – er is een reden waarom je zeep moet gebruiken. Wat het type zeep betreft, is het net als huidcrème – ik raad aan om ongeparfumeerde zeep te gebruiken. Harde zeep of vloeibare zeep is even uitdrogend voor de huid, dus je kunt voor beide kiezen,” zegt Nils Hamnerius.

FEITEN

 • Je handen wassen met water en zeep
 • Maak je handen nat. Gebruik voldoende zeep.
 • Wrijf je handpalmen tegen elkaar zodat het schuimt.
 • Wrijf over de toppen en tussen je vingers.
 • Was je duimen.
 • Wrijf je vingertoppen in je handpalm.
 • Spoel je handen af.
 • Droog je handen af met een papieren handdoek.
 • Draai de kraan dicht met het papieren doekje.
  (Bron: Rijksgezondheidsdienst van Zweden)

FEITEN

 • Je handen wassen met handontsmettingsmiddel
 • Vul je hand in het midden van je handpalm met handontsmettingsmiddel.
 • Wrijf over de handpalmen, vingertoppen, bovenkant van de handen, tussen de vingers en rond de duimen.
 • Blijf wrijven tot de huid droog aanvoelt.
  (Bron: www.1177.se)

Vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver