Jaarlijks komen er tussen de 10 en 30 mensen om tijdens het werken op hoogte. Dit kan van grote hoogte zijn maar ook vallen van een trapje of een kleine verhoging. Met name bij werkzaamheden op grotere hoogte val je over het algemeen maar 1 keer…

Vallen van hoogte is één van de vijf grootste veiligheidsrisico’s in de bouw. Hoewel het aantal ongevallen tijdens werken op écht grote hoogtes meevalt, gebeuren er nog steeds veel ongevallen met struikelen en vallen op lagere hoogtes.

We hebben al veel maatregelen om vallen van hoogte te voorkomen, en gelukkig gaat het vaak goed. Maar elk ongeval is er één te veel. Bovendien heeft 64% van de gevallen verzuim tot gevolg. Dit blijkt uit data die de ondertekenaars uit de Governance Code Veiligheid Bouw (GCVB) hebben verstrekt. Daarnaast gebeurt het merendeel van de ongevallen op lage hoogte. Ongeveer 78% van de ongevallen vindt plaats onder de 2,5 meter en in bijna de helft is sprake van het gebruik van een ladder, trap of opstapje. Dat lijkt misschien niet zo ernstig, maar het leidt wel vaak tot verzuim. Want ook met een verzwikte enkel of gebroken pols kun je niet werken.

Daarom is het belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen om het risico op vallen van hoogte te beperken. Meer weten, volg dan deze link!

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder