Veel mensen hebben het advies wel eens gehoord om 10.000 stappen per dag te lopen. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat een redelijk stevige dagelijkse wandeling van en naar het werk, in totaal 6.000 stappen, voldoende is om gezondheidsvoordelen te behalen.

De aanbeveling om 10.000 stappen per dag te lopen werd in 1964 in Japan gelanceerd en is algemeen aanvaard. De aanbeveling kreeg een extra impuls toen we onze stappen konden meten op onze mobiele telefoons of met slimme horloges.

Maar het advies mist wetenschappelijke ondersteuning, aldus Peter Schantz, hoogleraar aan de School of Physical Education and Sport, GIH.

Volgens een nieuwe studie van GIH zijn 6.000 stappen voldoende om op gewicht te blijven. Dat is het equivalent van een redelijk snelle wandeling van en naar het werk.

– Interessant is dat buiten lopen 30% meer energie kost dan binnen lopen met dezelfde snelheid op een vlakke ondergrond. Toen we de aanbeveling van 6.000 stappen per dag, vijf dagen per week ontwikkelden, hebben we er rekening mee gehouden dat die aanbeveling ook moet werken als je in een volledig vlakke omgeving loopt. Bovendien hebben we rekening gehouden met het fitnessniveau van de huidige volwassen bevolking”, aldus Peter Schantz.

De gezondheidseffecten vlakken af na 6000 stappen.

De studie is gebaseerd op 20 mannelijke en vrouwelijke voetgangers die op een willekeurige weekdag in Stockholm van en naar hun werk lopen. Onder meer de zuurstofopname, het energieverbruik, de hartslag en de waargenomen inspanning werden geregistreerd. Ze werden ook bestudeerd terwijl ze met verschillende snelheden op vlakke oppervlakken binnenshuis liepen.

– De gezondheidseffecten vlakken af na 6.000 stappen, maar meer stappen lopen op een dag, wat waarschijnlijk is, draagt bij tot een verhoogd energiemetabolisme (stofwisseling), en dat heeft toegevoegde waarde op zich.

De studie maakt deel uit van een groter onderzoeksproject naar dagelijkse lichaamsbeweging in de vorm van wandelen en fietsen.

Meer lezen of downloaden? Ga middels deze link naar de volledige studie…. (Engelstalig)

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder