Weinig in het nieuws maar alom om ons heen in de natuur maar ook in het water (frisdrank, wijn, bier etc.) wat we drinken, in alles wat we eten en inademen. Nanodeeltjes plastic…

De ziekte van Parkinson is op dit moment de snelst groeiende hersenziekte ter wereld en er is momenteel geen genezing voor deze ziekte die hersencellen langzaam vernietigt. Onderzoekers geloven echter dat milieu- en leefstijlfactoren invloed hebben op de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson.

Nu laat een onderzoek zien hoe sommige deeltjes die overal te vinden zijn niet alleen het risico op de ziekte van Parkinson, maar ook op dementie kunnen verhogen. Deeltjes die een belangrijk eiwit in de hersenen naar een cognitieve afgrond lijken te duwen.

In het onderzoek volgden onderzoekers van Duke University hoe Nano plastics gezonde hersencellen aantasten. Nanoplastics zijn een bijproduct van grotere plastic voorwerpen die eerst macroplastics, dan microplastics en uiteindelijk Nano plastics worden. Het heeft een heel ander effect dan microplastics: stukjes Nano plastics zijn zo klein dat ze kunnen worden opgenomen in menselijke cellen en weefsels. De onderzoekers ontdekten dat polystyreen (piepschuim) nanodeeltjes, die o.a. worden gebruikt in wegwerpbekers en eierdozen, het eiwit alfa-synucleïne aantrekken en zich ophopen – een eiwit in de hersenen dat zich ophoopt in overmatige klonters bij de ziekte van Parkinson en Lewy body dementie.

Met de steeds toenemende hoeveelheid vervuilende stoffen op het land, in de zee en in ons voedsel, maken wetenschappers zich zorgen over het vermogen van nanoplastics om het kwetsbare eiwit over te nemen.

“Helaas kunnen nanoplastics dit eiwit zodanig aantasten dat ze veranderingen in het eiwit veroorzaken waarvan we weten dat ze in verband worden gebracht met de ziekte van Parkinson en dementie met Lewy body dementie,” legt Andrew West uit, professor farmacologie en kankerbiologie aan Duke University en hoofdauteur van het onderzoek.

Een onderzoek uit april 2023 onthulde dat de inname van nanoplastics via de voeding leidde tot geheugenverlies bij muizen.

Ondertussen hebben een aantal andere onderzoeken aangetoond dat nanoplastics de natuurlijke processen van onze lever- en longcellen kunnen verstoren en zelfs in verband kunnen worden gebracht met leverkanker.

Een uitgebreid Nederlands onderzoek kunt u hier lezen.

Vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder