Reuring rond Veiligheid in Aanbestedingen. Twaalf brancheorganisaties in de bouw pleiten voor één veiligheidssysteem. Techniek Nederland, Bouwend Nederland, MKB Infra en andere partijen vinden de Veiligheidsladder een te forse administratieve en financiële last.

De organisaties ondervinden grote problemen met de implementatie van de onderdelen Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) en de Veiligheidsladder; de Safety Culture Ladder (SCL).

Tja Bouwend Nederland, jullie hebben het kind met het badwater blijkbaar weggegooid in juli 2016 toen ARBOUW overging in VOLANDIS.

Destijds was er een prima alternatief, namelijk het kind ARBOUW VEILIGHEIDSINDEX BOUW. Want daarover vindt je namelijk helemaal niets van terug op de VOLANDIS website.

De gratis Veiligheidsladder van de NS is in juli 2016 óók overgenomen, echter door de NEN, wat wel weer erg toevallig in dezelfde periode is dat ARBOUW overging in VOLANDIS. Hadden zij deze niet beter over kunnen nemen? Want de NS wilde er destijds vanaf en heeft het vast en zeker aan meerdere partijen aangeboden…

Ook kan ik mij niet vinden in de dure pricing van de Veiligheidsladder. Deze eens gratis tool wordt nu helaas voor veel geld door de NEN aangeboden, beheerd en bijgehouden, terwijl deze tool destijds middels Gemeenschapsgeld (NS) is gemaakt.

En dan is er nu reuring rond Veiligheid en Aanbestedingen? Bij deze mijn advies aan de twaalf Brancheorganisaties en aan CNV en FNV:

– zoek uit wat er voor goede en minder goede tools er al zijn
– zet er een team experts op (veiligheidskundigen, juristen etc.)
– laat dit team uit het aanbod van deze tools 1 tool samenstellen
– leg deze regelmatig tussentijds ter beoordeling voor aan de brancheorganisaties
– laat de nieuwe tool toetsen door ArbeidsinspectieNL
– als goedgekeurd, iedere brancheorganisatie zet haar/ zijn handtekening eronder

Hieronder ter download ARBOUW Veiligheidsindex BOUW en Workshop Veiligheidsindex. Verder nog enkele interessante links, zoals tientallen inspectielijsten, diverse downloads Veiligheidsindex op de Docplayer website, en een interessant artikel over Omgaan met de Risico-Regelreflex, aangeboden de Rijksoverheid.

Mochten er vragen of opmerkingen zijn aarzel dan niet om contact op te nemen!

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder