LENTE VERMOEIDHEID. Eindelijk is het licht terug! Voor de meesten van ons betekent het meer energie en vreugde. Het leven wordt gemakkelijker. Maar voor anderen is het precies het tegenovergestelde. De voorjaarsmoeheid slaat toe en soms gaat het zo ver dat je een depressie ontwikkelt.

Slaaponderzoeker Arne Lowden (Zweden) legt uit waarom we het lentelicht beu kunnen worden.

Dat je tijdens het donkere seizoen moe en lusteloos wordt, is niet zo moeilijk te begrijpen. Er zijn onderzoeken die aantonen dat ongeveer de helft van ons depressieve symptomen ervaart, zoals vermoeidheid, gebrek aan energie en een slecht humeur in de herfst en winter. Maar zouden we niet weer verfrist en gelukkig moeten zijn als het licht terugkeert en het leven weer ontspruit?

Ja, voor de meesten van ons is dat het geval, maar sommigen voelen zich momenteel slechter. Een verklaring hiervoor is dat het aantal lichturen op een dag snel toeneemt. Het licht beïnvloedt op zijn beurt de biologische klok die gewoon uit de pas loopt. Het vroege ochtendlicht geeft aan dat we eerder op de dag alert moeten zijn en het hele dagritme wordt naar voren gebracht.

– Sommige mensen zijn gevoeliger voor deze verandering. Het is precies hetzelfde fenomeen als dat sommigen meer moeite hebben om tussen tijdzones te bewegen, ze raken in een jetlag, zegt Arne Lowden die onderzoek doet naar dagritmes, lichtgedrag en slaap aan de Universiteit van Stockholm.

De verklaring dat dit in de lente gebeurt, wanneer we op weg zijn naar lichtere tijden, en niet in de herfst wanneer het donkerder wordt, is dat het lichaam het gemakkelijker heeft om het dagritme uit te stellen.

– Nogmaals, we kunnen het voorbeeld nemen van tijdzones. Het is gemakkelijker om naar het westen te gaan, oftewel de dag te verlengen, dan andersom, zegt Arne Lowden.

Het is niet mogelijk te zeggen hoe vaak lente-vermoeidheid voorkomt doordat de biologische klok uit de pas loopt. Volgens Arne Lowden zijn er op dit moment veel factoren die onze stemming beïnvloeden. We hebben bijvoorbeeld net de meest infectiegevoelige maanden van het jaar doorgemaakt, waardoor we zwakker zijn geworden, en de eisen en werkdruk voor velen nemen ook toe tijdens het voorjaar.

– Er zijn vaak meer sociale activiteiten, de tuin moet verzorgd worden, het werk moet voor de zomervakantie klaar zijn en je hebt misschien lange tijd niet de gelegenheid gehad om vrij te nemen, zegt Arne Lowden.

Zelf gelooft hij dat het pollenseizoen een belangrijke oorzaak is van voorjaarsmoeheid.

– We weten dat er velen zijn die een niet-gediagnosticeerde allergie voor pollen hebben, zegt hij.

Een andere theorie die vrij weinig wordt onderzocht, is dat een tekort aan dopamine kan bijdragen aan vermoeidheid en een slecht humeur. Dopamine is een neurotransmitter die in een aantal belangrijke systemen in het lichaam voorkomt en onder andere de stemming beïnvloedt.

– De niveaus dalen tijdens het donkere seizoen en zijn het laagst in het vroege voorjaar, zegt Arne Lowden.

Gelukkig kunnen we veel zelf doen om ons nu wat alerter te voelen. ‘S Ochtends daglicht krijgen is belangrijk omdat het hormoon melatonine, dat het dagritme regelt, het meest gevoelig is voor de invloed van de zon op dat moment. Om dezelfde reden is het belangrijk om ’s ochtends geen zonnebril te dragen.

– Maar het is niet verkeerd om de ogen de rest van de dag te beschermen tegen het felle lentelicht, zegt Arne Lowden.

Wat u ook zou kunnen doen is dat u probeert een regelmatig slaapritme aan te houden – opstaan en slapen gaan rond dezelfde tijden van en naar bed en let op eventuele allergische symptomen.

En last but not least vindt Arne Lowden dat je jezelf ’s ochtends moet trakteren op een uurtje extra slaap. – Het is nu echt mogelijk als je bedenkt dat veel mensen thuis zitten en werken en hierdoor reistijd naar het werk besparen, zegt hij.

In een onderzoek dat Arne Lowden deed bij middelbare scholieren, kon hij zien dat twintig minuten dagelijkse behandeling met een zogenaamde lichtbril een positief effect heeft op symptomen van depressie, vermoeidheid, stress en slaapproblemen.

– Het is een behandeling waar ik veel in geloof. Voor zowel slaapproblemen als milde depressieve stoornissen, ongeacht het seizoen, zegt hij.

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder