De arbeidsongevallen in Zweden zijn sinds 2008 verdubbeld. Dit is een duidelijk bewijs van de verminderde ambitie door werkgevers om ongevallen te voorkomen.
Er is een duidelijk waterscheiding zichtbaar op de Zweedse arbeidsmarkt tussen werknemers in bouw- industrie en kantoorpersoneel. Dit omdat arbeidsongevallen onder de werknemers in bouw- industrie relatief veel vaker voorkomen.
En ook beroepsletsels komen steeds vaker voor, blijkt uit nieuwe statistieken van een Zweeds AFA Insurance rapport.
Werkzaamheden AFA:
AFA Försäkring beheert al bijna 60 jaar namens de sociale partners een collectief overeengekomen verzekering. Zij verzekeren 9 van de 10 werknemers in Zweden en zijn dat ook grootste als het gaat om verzekeringen in het beroepsleven. De verschillende verzekeringen bieden financiële ondersteuning bescherming bij ziekte, arbeidsongevallen, werkloosheid, overlijden en ouderschapsverlof.
In 2018 werden iets meer dan 50.000 ongevallen gedocumenteerd, vergeleken met 26.000 in 2008. Bij vrouwen was de toename zelfs nog groter, meer dan het dubbele van het aantal ongevallen in 2018 in vergelijking met 2008.
In welke bedrijfstakken komen arbeidsongevallen het meest voor? In 2018 zijn er in totaal 15,3 ernstige ongevallen gemeld per 1.000 werkende vrouwelijke houtskeletbouw medewerkers.
De op één na meest voorkomende waren ongevallen onder brandweerlieden, gevolgd door werknemers in beton-, bouw- en civiele techniek. In 2018 werden in totaal 1.634 ernstige incidenten in deze bedrijfstakken gemeld. Meer dan de helft hiervan veroorzaakte blijvende beperkingen – invaliditeit voor de getroffenen.
De meest voorkomende oorzaak van ongevallen, die een derde van alle gedocumenteerde ernstige ongevallen heeft getroffen, ongeacht geslacht of bedrijfstak, zijn val-incidenten.
Personen zijn uitgegleden, gestruikeld of zijn het evenwicht verloren in verband met bewegen – verplaatsen, dit meestal buitenshuis. Maar liefst 40 procent van deze verwondingen hebben tot blijvende invaliditeit geleid.
Het AFA-rapport beschrijft twee concrete val-incidenten die aan de verzekeraar zijn gemeld.
Een basisschool leraar die op weg naar de school op een stuk ijs uitgleed en een loodgieter wiens ladder weg gleed en een onvoorziene val veroorzaakte, beide met ernstige breuken als gevolg.
Sommige ongevallen welke vallen in de categorie “val-incidenten” kunnen moeilijk te voorkomen zijn, zoals het voorbeeld met de leraar hierboven.
Maar bij bijvoorbeeld bouw- en reparatiewerk zijn er wel duidelijke risico’s en preventiemaatregelen die kunnen worden genomen om val-incidenten te voorkomen.
De tweede meest voorkomende oorzaak van ongevallen, welke 12 procent van de gemelde gevallen betreft, is bij het werken met machines. Dit treft vooral jongeren, zowel vrouwen als mannen, en leidt in maar liefst 72 procent van de gevallen tot blijvende beperkingen- invaliditeit.
Het kan handletsel zijn bij een winkelbediende door het hanteren van een snijmachine voor vleeswaren, of amputatie van een vinger na een beknellingsblessure bij het bedienen van een machine.
Inderdaad, veilig werken kost geld. Maar hier is er een duidelijke verantwoordelijkheid van de werkgevers. En de kosten kunnen niet worden verrekend met de kosten van de getroffen werknemers die met een levenslange handicap moeten leven.
Laat staan dat de samenleving dit alleen op moet hoesten. Ook hierbij heeft een werkgever verantwoordelijkheden.
Het feit dat het aantal arbeidsongevallen sinds 2008 is verdubbeld, toont aan dat preventief en veilig werken nog steeds veel te licht wordt opgevat door de Zweedse werkgevers.
Er zijn geen excuses voor ondernemers om niet voldoende middelen ter beschikking te stellen voor hun werknemers of om te investeren in een veilige werkomgeving.
Deze zo belangrijke kwestie van een veilige en gezonde werkomgeving moet hoger op de agenda staan. Want de huidige ontwikkelingen mogen niet de verkeerde richting op blijven gaan.
Vertaald uit het Zweeds door Henk Stuiver
0 reacties