op dak werken

1. Dak stabiliteit– Is het dak sterk genoeg om het gewicht van mensen te dragen. Is de draagconstructie intact? Zal het dak ook in de zomer op een warme dag stabiel blijven of buigt het dak dan door? Bekijk altijd de onderlaag voordat u het dak zal betreden.

2. Ladderveiligheid en -plaatsing – Is de ladder veilig en op een hoek van 65 tot 75 graden geplaatst? Loopt de top van de ladder nog door boven de dakrand en staat de voet van de ladder stevig en stabiel op de grond? Is de ladder geborgen? Er gebeuren jaarlijkse tientallen ongelukken met werken op ladders.

3. Weeromstandigheden – IJsvorming, sneeuw en wind zijn altijd gevaren op het dak als de dakbedekking glad kan worden. Membraam daken zijn vooral glad in vochtige omstandigheden en het werken op hoogte op dit soort vochtige daken zou dan ook vermeden moeten worden.

4. Openingen in het dak– Een onbeveiligde lichtkoepel of lichtstraat en slecht bedekte gaten in het dak zijn een grote bron van ongevallen. Zonder valbeveiliging is een opening in het dak even dodelijk als een dakrand. Het gevaar is wellicht nog groter omdat een gat in het dak op iedere plek kan gebeuren waarbij dit men niet verwacht.

5. Bewustzijn van dakrand – Iemand die op het dak werkt heeft vaak een bepaald bewustzijn over de plek waar hij of zij werkt ten opzichte van de dakrand. Het gevaar zit hem in dat mensen die veelvuldig op het dak werken het idee hebben dat zij dit perfect weten. Zodra u namelijk in de veronderstelling bent dat u zich ver op het dak bevindt, maar ondertussen al steeds meer naar de dakrand toe bent gaan werken is de kans op een ongeval aanmerkelijk groter.

6. Ontoereikende training – Als er iemand op het dak werkt, die niet goed is opgeleid, zijn zij een gevaar voor de veiligheid op het dak en kan men ernstig letsel toebrengen aan zichzelf of anderen.

7. Onjuist gebruik van valbeveiligingsproducten – Hierbij valt te denken aan: foutief gemonteerde leuningen, werken met een te lange lanyard of een zwak afknooppunt. Tevens het werken met doodgewichtankers die bescherming bieden conform werkbegrenzend werken, toch gebruiken als valbeveiliging. Of het gebruiken van valbeveiliging geschikt voor één persoon, toch gaan gebruiken voor twee personen. Dit is natuurlijk levensgevaarlijk!

8. Slecht zicht – De nok van het dak of een technische ruimte op het gebouw kan het zicht op het dak beperken. Losgewaaide dakbedekking of juist bladeren op het dak kunnen ervoor zorgen dat u slecht zicht heeft waar u loopt. Tevens kunnen dakpannen, ventilatie installaties, zonnepanelen of airco-units uw zicht op het dak beperken.

9. Dakhelling – Des te sterker de dakhelling is, des te groter is het valgevaar. Verzeker u ervan dat uw valbeveiliging en de dakbedekking stevig is voordat u hierop ook maar één voet op zet.

10. Daken met verschillende niveaus – Werknemers die dakwerkzaamheden dienen uit te voeren kunnen te maken krijgen met daken die diverse hoogtes heeft. Een dak kan op verschillende punten enkele meters met een ander dakvlak verschillen. Het valgevaar van het ene dakvlak, naar het andere dakvlak is een sterk onderschat gevaar. Juist daarom is het een oorzaak van vele ongevallen! Zorg te allen tijden voor valbeveiliging die geschikt is voor de situatie waarin u of uw medewerkers gaan werken.

Klik hier voor meer info! https://simplifiedsafety.nl/blog/top-10-gevaren-op-het-dak


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder