sojameel

Advies van de Gezondheidsraad: Hoe veilig te werken met Sojameelstof.

Inademing van sojameelstof kan leiden tot allergische luchtwegklachten. Dit is een risico voor werknemers in de (banket)bakkerijen en meelproducerende fabrieken, waar het als ingrediënt wordt toegevoegd aan brood, koekjes, gebak of kant-en-klaar meelproducten. Ook werknemers in de diervoederindustrie kunnen aan sojameelstof worden blootgesteld.

Dit schrijft de Gezondheidsraad in een advies dat vandaag is aangeboden aan de minister van SZW. Het aantal blootgestelde werknemers met allergische luchtwegklachten kan worden verminderd door de concentratie van sojameelstof, afkomstig van fijngemalen en gepelde sojabonen, in de lucht op de werkplek lager te houden dan 0,1 microgram inhaleerbare soja-eiwit antigenen per kubieke meter lucht (0,1 µg/m3 ), gemiddeld over een achturige werkdag.

Bij deze concentratie hebben werknemers ten opzichte van de niet beroepsmatig blootgestelde algemene bevolking een extra kans van één procent om gesensibiliseerd te raken voor allergenen in sojameelstof.

Deze afleiding is voor de minister van SZW het startpunt bij het vaststellen van een wettelijke grenswaarde voor de blootstelling aan sojameelstof op de werkplek. De publicatie Flour dust from processed, de-hulled soybeans (nr. 2016/07) is uitgebracht in het Engels en heeft een Nederlandse samenvatting.

Het advies is via deze link te downloaden.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder