Dagelijks kwam ik ze tegen. Tegenwoordig wat minder. De 5 van Stuiver. Meestal ben ik nogal zwart/ wit. Heel lang was ik van mening dat er alleen maar Doeners en Volgers waren in het bedrijfsleven. Geleidelijk aan kwam echter het besef dat het toch iets anders in elkaar stak. Dat van die Doeners en Volgers is voor mij wel een blijvertje, dit zie je overal terug, in de samenleving maar ook in het bedrijfsleven.

Je hebt namelijk altijd mensen die als eerste de handen uit de mouw steken of het voortouw nemen. Heel veel mensen zijn terughoudend, meer de kat uit de boom kijkend et cetera. Daar is niets mis mee, zo zit de mensheid nu eenmaal in elkaar. Wel kwam op het gegeven moment het besef dat er onder de Doeners en Volgens toch wel wat meer variatie aanwezig was, welke ik onder heb gebracht in onderstaande omschrijvingen.

Het mooie van het werk als Veiligheidskundige is de verscheidenheid aan mensen waarmee je omgaat en samenwerkt. Het regelmatig moeten schakelen tussen de door mij zelf bedachte verschillende persoonlijkheden mis ik toch nog wel regelmatig. Met name de wisselwerking op en nabij de werkvloer, het proberen deze persoonlijkheden op het juiste (bedrijfs) spoor te krijgen, hun gedachten en meningen aangaande veiligheid en veilig werken positief of negatief te beïnvloeden, zijn de leukste aspecten van de werkzaamheden als Veiligheidskundige.

Waarom ik dit publiceer? Dit zijn enkele van mijn opgedane ervaringen na ruim 50 jaar werkzaam te zijn geweest in het bedrijfsleven als werknemer. Doe er mee wat je wilt, beschouw het als onzin of neem er iets op een positieve manier van mee in jouw werkzaamheden als veiligheidskundig medewerker.

 

De Roekeloze

Snelsnel en drukdruk

De Roekelozen zijn diegenen welke het allemaal niet interesseert en hun eigen weg in alles gaan. Voorbeeld: autogordel, is flauwekul want het gaat toch altijd goed en er gebeurt nooit iets. Wel moet alles snelsnel want ze hebben nooit tijd genoeg om iets goed af te werken of over te dragen aan een collega. Zij zullen met grote regelmatig veiligheidsregels ter discussie stellen.


De Ongeïnteresseerde

De schouders ophalen

De ongeïnteresseerde zal nooit moeilijk doen. Haalt de schouders op en gaat gewoon verder met zijn werkzaamheden. Toolboxen en veiligheidsbijeenkomsten zal hij/ zij bijwonen, maar zal zelf niet van toegevoegde waarde zijn. Het zal mijn tijd wel duren instelling.


De Meeprater

Ja knikken en Nee schudden

De meeprater is iemand die altijd meegaat met leidinggevenden/ Veiligheidskundige/ collega’s en absoluut geen eigen initiatief toont. Wat veilig werken betreft zal hij/ zij zich precies aan de regelgeving en afspraken houden.

 

De Medestander

Meedenker

De medestander is iemand die zich prima kan vinden in het veiligheidsbeleid, maar ook niet bang is om met tegenvoorstellen te komen of op- of aanmerkingen te maken aangaande het (veiligheid) beleid. M.a.w. iemand om te koesteren.

 

De Wetenschapper

Pietje Precies

De wetenschapper wil alles tot achter de komma uitgezocht en vastgelegd hebben. Op zich is hier niets mis mee echter is er nog steeds veel op het gebied van veiligheidsbeleid wat niet wetenschappelijk te onderbouwen is. De wetenschapper is/ kan een goede aanvulling zijn tot het veiligheidsbeleid, kan echter ook een vertragende factor zijn.

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder