Een stevige hoest en het virus vliegt zo ver als de Olympische verspringers. Ondanks voortdurend handen wassen en afstand houden, is er meer dat u moet weten over virussen om u en uw gezinsleden, familie, kennissen en collega’s deze winter gezond te houden.

Komen er deze winter extra virusziekten?
Ja, het is waarschijnlijk. In de tijd dat we afstand hielden, hebben “gewone” virussen zich minder verspreid dan normaal. Wanneer wij niet aan virussen zijn blootgesteld, is onze immuniteit ervoor verminderd. Daarom kunnen verkoudheid, griep, RS- en andere virussen zich dit jaar “aanzienlijk meer” verspreiden als we elkaar weer meer zien, zegt Niklas Arnberg, professor in de virologie.

Hoe worden virussen overgedragen?
Respiratoire infecties zoals covid en “gewone” griep worden op twee manieren overgedragen. Ten eerste via druppeltjes die worden verspreid wanneer een besmette persoon ademt, praat en hoest, en die andere mensen inademen. Ten tweede door spatten op tafelbladen, schakelaars en dergelijke die op uw handen terechtkomen en worden doorgegeven via uw ogen, neus en mond.

Hoe ver vliegen virussen als je hoest?
Er is tot acht meter gemeten na een hoestbui. Maar op die afstand is de druppelconcentratie laag en het infectierisico kleiner dan op korte afstand. Zelfs niesbuien kunnen meters ver reiken. Een nies kan een paar afzonderlijke virussen bevatten, maar ook duizenden of zelfs tienduizenden.

Hoe lang blijven virussen in de lucht?
Helaas is hier geen exact antwoord op te geven. Virussen komen zowel voor in iets grotere deeltjes die in een paar seconden op de grond vallen als in kleine deeltjes die vele minuten kunnen zweven.

Waarom verspreiden virussen zich het meest in de winter?
Koude lucht is droger dan warme lucht, en virusdeeltjes blijven langer leven in droge lucht. Onze slijmvliezen worden ook droger en ons immuunsysteem zwakker.

Via welke plaatsen en voorwerpen verspreiden infecties het meest?
Vooral thuis, volgens professor Niklas Arnberg. Maar ook op werkplekken en in het openbaar vervoer. Voorwerpen die infecties kunnen verspreiden zoals: deurklinken, leuningen op trappen, de palen waaraan je je vasthoudt in de bus/ tram/ trein. Maar ook activiteiten zoals hard praten en zingen verhogen ook het risico op infectie.

Hoe verminder ik het risico op infectie?
Vermijd samenscholing binnenshuis in kleine of slecht geventileerde ruimten. Zet de ventilatie hoger in vergaderzalen en dergelijke. Of neem een pauze en open de ramen om de lucht te verversen. Ventileer kort en effectief. Open ramen zorgen ervoor dat ventilatiesystemen minder efficiënt werken.

Moet ik mijn handen wassen?
Ja. Je handen goed wassen met zeep is effectief tegen alle virussen. Dat en zoveel als mogelijk afstand houden van besmette mensen is het belangrijkste om gezond te blijven.

Hoe zit het met mondkapjes?
Mondkapjes helpen. Ze zijn omstreden, maar uit veel onderzoek blijkt dat mondkapjes zowel de hoeveelheid virus die je binnenkrijgt als de hoeveelheid die je verspreidt verminderen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder