Elke drie minuten worden we tijdens het werk gestoord door een briefje of een e-mail. Dit betekent dat het twee keer zo lang duurt om onze werktaken af te ronden, volgens Torkel Klingberg, professor cognitieve neurowetenschappen aan het Karolinska Institutet.

Wanneer we een instructie volgen of een wiskundeprobleem oplossen, gebruiken we ons werkgeheugen, dat nauw verbonden is met ons concentratievermogen. Torkel Klingberg legt uit dat het werkgeheugen en concentratie strijden om dezelfde ruimte in de hersenen. Als voorbeeld noemt hij het lezen van de krant aan de ontbijttafel. “Als onze partner een vraag stelt en wij die beantwoorden, presteren we slechter bij het lezen en moeten we dezelfde zin herlezen om de tekst bij te houden.

– We kunnen gewoon niet twee dingen tegelijkertijd even goed doen. Een optie is om af te wisselen. We schrijven een tekst en nemen een pauze om een notitie op onze mobiele telefoon te bekijken. Veel mensen denken dat multitasken net zo goed werkt als concentreren op één taak. Maar kleine afleidingen zorgen ervoor dat het werkgeheugen wordt gewist. “We krijgen een mentale onderbreking waarbij we bij elke onderbreking ons werkgeheugen opnieuw moeten laden,” zei hij toen hij een lezing gaf over cognitieve ergonomie op het hoofdpodium van Gilla Jobbet.

Feiten over ons werkgeheugen:
De capaciteit van het werkgeheugen verschilt tussen individuen. Het piekt tussen de 20 en 30 jaar en neemt dan langzaam af. Een 60-jarige heeft dezelfde werkgeheugencapaciteit als een 12-jarige. Een neuro psychiatrische stoornis zoals ADHD vermindert het werkgeheugen.
Bron: Torkel Klingberg

Je mobiele telefoon 150 keer per dag controleren
Eén boosdoener als het gaat om afleiding op het werk is het open kantoor waar de gesprekken van de buren ons uit onze concentratie halen. Een andere boosdoener zijn alle berichten die we ontvangen in de vorm van e-mails, chats en sms’jes. Uit onderzoek blijkt dat we ongeveer 150 keer per dag contact hebben met onze mobiele telefoons. Torkel Klingberg gelooft dat we beter moeten worden in het beschermen van onze concentratietijd en ervoor moeten zorgen dat we elke dag de kans krijgen om ongestoord te werken met maximale concentratie.

– Het is belangrijk om rituelen te vinden en van tevoren te plannen om focustijd te bereiken. Bijvoorbeeld elke dag tussen 9 en 11 uur je mobiele telefoon uitzetten. Dan kun je werken aan taken die concentratie vereisen en complex zijn. Dit zijn dingen die eronder lijden als je constant brandjes aan het blussen bent door berichten te beantwoorden.

Maar niet alleen het werkgeheugen lijdt onder de constante onderbrekingen van ons gedigitaliseerde tijdperk. Volgens Torkel Klingberg lijdt het leervermogen er ook onder.

– Uit een onderzoek waarbij leerlingen laptops mochten gebruiken in de klas, blijkt dat ze 42 procent van de lestijd aan andere dingen besteedden dan aan lesgeven. “Constante digitale afleiding betekent dat we week na week, jaar na jaar minder leren,” aldus Klingberg.

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder