VEILIG WERKEN ZIT GROTENDEELS TUSSEN DE OREN, ECHTER GAAT DAAR OOK WEL EENS WAT MIS…

Werkende op een steiger of in een gecompliceerde industriële omgeving en denkende aan een avondje uit met je vriendin, het kopen van een andere auto, hoe het met je ouders gaat, wat gaan we vanavond eten, een kind die misschien blijft zitten, nog even bij de kapper langs…, enne hé, wat is die gast nou weer aan het doen…. et cetera.

Het zijn allemaal afleidingen en gedachtepatronen tijdens het werk welke je, min of meer onbewust kunnen laten leiden tot verkeerde inschattingen, en dus handelingen. Want 100% geconcentreerd en gefocust zijn op de door jou uit te voeren werkzaamheden, is dat Überhaupt wel mogelijk?

Dan hebben we het over beslissen in een split-second… om:

  • Die misstap te voorkomen dat je niet van de steiger valt
  • Die boormachine net even steviger vastpakken zodat deze niet naar beneden valt
  • Even snel je hoofd opzij doet omdat je anders tegen een uitstekend draadeind aanloopt
  • Nog net even je evenwicht kunt bewaren omdat het afstapje hoger was dan het leek

Of we zien zaken welke veiliger zouden kunnen en denken, dat moet ik straks nog even melden, of je bent met werkzaamheden bezig en denkt “dit is absoluut niet veilig en gezond uit te voeren”….

WE MAKEN HET NOG WAT MOEILIJKER…. VERPLAATS JE EENS IN DIE “ANDER”…

Alles hiervoor is in het Nederlands geschreven, gedacht en bedacht door een Nederlander die meerdere jaren in het buitenland heeft gewerkt. Probeer je nu eens voor te stellen dat je uit Polen, Roemenië, Italië, Spanje of Bulgarije komt.

En je alleen een beetje Nederlands kunt lezen en spreken en dat je in jou hoofd nog steeds in jou moedertaal denkt en van daaruit ook handelt, en dus grote moeite hebt om jou in goed Nederlands te uiten.

Dat je ook nog eens die andere werkethos hebt vanuit jou thuisland en gewend ben aan een streng hiërarchische werkcultuur en alles doet wat de ‘baas’ zegt, en dat Veilig Werken een ondergeschoven kindje is…

Je moet ook nog “even” heel veel nieuwe dingen leren in een voor jou onbekend land (waar je denkt tijdelijk te werken) met onbekende gewoonten, waar je vaak ook nog eens (bedoeld of onbedoeld) wordt gediscrimineerd omdat je niet snel genoeg reageert, omdat je de taal niet of onvoldoende machtig bent, omdat je andere (aangeleerde) verkeerde werkwijzen hebt, omdat je het met veiligheid minder nauw neemt, omdat je precies doet wat de ‘baas’ zegt….

Dan is het best wel moeilijk om je aan de zeer hoge veiligheidseisen te houden en te voldoen, STOP of NEE te durven zeggen op het werk wanneer jij of je collega’s het werk niet veilig kunt doen…

ADVIES AAN WERKGEVERS, WERKNEMERS EN LEIDINGGEVENDEN

Probeer met bovenstaand in gedachten rekening te houden bij introducties op de (tijdelijke) werkplek, maar ook ingeval van (bijna) incidenten met werknemers uit andere landen.

Neem deze vaak nieuwe en tijdelijke medewerkers “aan de hand” en begeleid ze langere tijd of voortdurend, en neem de tijd om hen onze werkwijzen en veiligheidseisen zoveel als mogelijk eigen te laten maken, en houdt er rekening mee dat deze werknemers hoogstwaarschijnlijk wat vaker in de fout zullen gaan….


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder