Als voormalig DTA’er kan ik mij deels vinden in het rapport van TNO ‘inzichten voor proportioneel asbestbeleid’. Waar ik wel wat moeite mee heb is dat de grootste ‘sponsors’ van dit rapport de woningcorporaties zijn …..

Mijn ervaringen als DTA’er heb ik opgedaan in de bouw en industrie. En inderdaad zette ik regelmatig mijn vraagtekens bij het optuigen van een containment voor het verwijderen van een pakking tussen een afsluiter of het uitbreken van een vensterbank. Echter uitgaande van de blootstellingsduur voor de DAV’er kon ik mij hier wel in vinden.

Na lezing van het TNO rapport worden mijn vraagtekens echter min of meer bevestigd.

Als je naar de blootstellingsduur kijkt, en dan naar de monteur die af en toe nog een keer een asbestpakking (ca. 15% asbest) tegenkomt en vervangt, dan mag je je echt af gaan vragen of het optuigen van een containment nog wel van deze tijd is. Idem geldt dit voor het verwijderen van asbesthoudende vensterbanken (ca. 15% asbest).

Het rapport heeft mijn kijk & mening op het verwijderen van asbest behoorlijk bijgesteld!

Link : https://www.aedes.nl/artikelen/bouwen-en-energie/gezondheid-in-woningen/asbest/onderzoekers-risico%E2%80%99s-asbest-vaak-overschat.html


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder