werkbak hijskraan

Alleen nog bij hoge uitzondering in werkbak

Vanaf 1 juli 2020 zal de inzet van werkbakken alleen nog bij hoge uitzondering mogelijk zijn!

Door aanpassingen in het Arbeidsomstandighedenbesluit is het vanaf 1 juli 2020 aanstaande alleen nog bij hoge uitzondering mogelijk om werkzaamheden te verrichten vanuit een werkbak die gehesen wordt door een (mobiele) kraan.

Volgens het Arbeidsomstandighedenbesluit is het niet toegestaan om personen te vervoeren met een hijskraan. Hijskranen, bestemd voor goederenvervoer, zijn niet uitgerust met de veiligheidsvoorzieningen, bedoeld in EU-richtlijn 2006/42/EG, waarmee machines bestemd en ingericht voor personenvervoer, (moeten) zijn uitgerust.

Tot nu toe werd bij het gebruik van werkbakken een uitzondering gemaakt voor incidentele en kortdurende werkzaamheden. De regels worden met deze aanpassing van het Arbeidsomstandighedenbesluit flink aangescherpt.

Het gebruik van een werkbak of –platform is alleen nog bij hoge uitzondering mogelijk en vereist veel extra voorbereiding. Op overtreding van het besluit staan flinke boetes.

We sommen de belangrijkste punten hieronder voor u op:

– Inzet van werkbakken en werkplatforms vanaf 1 juli 2020 alleen toegestaan wanneer werkzaamheden echt niet met een ander middel uitgevoerd kunnen worden.
– Een werkbak of platform mag alleen ingezet worden wanneer het nagenoeg windstil is (maximale windsnelheid 7 m/s).

– De noodzaak om met een werkbak of werkplatform veilig te werken moet worden aangetoond in een schriftelijk werkplan.
– Het plan moet beoordeeld en akkoord bevonden worden door een onafhankelijke, gecertificeerde hoger veiligheidskundige.
– Dit plan dient minimaal 2 dagen van te voren gereed te zijn, aangezien de aanmelding van de werkzaamheden bij SZW uiterlijk 2 dagen voor aanvang plaats moet vinden.
– Het verzorgen van een plan, het verkrijgen van goedkeuring en de aanmelding van de werkzaamheden is de taak van de opdrachtgever van de kraanleverancier.

Overtreding van de regels komt de opdrachtgever van de kraanleverancier op hoge boetes te staan.

Omdat de verantwoordelijkheid voor het inzetten van een werkbak of werkplatform bij de besteller van de kraan ligt, is het voor de opdrachtgever dus belangrijk om kennis te nemen van deze aangescherpte regels en daar waar nodig tijdig actie te ondernemen. Zeker omdat bij overtreding van de nieuwe regels, de opdrachtgever geconfronteerd kan worden met fikse boetes.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder