cartoon

Een wollen muts in plaats van een veiligheidshelm…. Beter iets dan niets?

Als veiligheidskundige zou je altijd voorstander moeten zijn van de laatste stand der kennis, techniek en toepassingen op het gebied van veilig werken en recreëren.

Soms gaat dat echter niet op, zoals bovenstaande cartoon op ludieke wijze weergeeft. Dit gaat over een oplossing buiten werktijd – of je er als deelnemer blij mee moet zijn is echter een tweede.

Zoals de titel van dit stukje al aangeeft “Beter iets dan niets? “, zou ik mij er in bovenstaande geval prima in kunnen vinden. Het gaat namelijk om zichtbaarheid – opvallen in de natuur.

Op een locatie kwam ik eens een man tegen met een oranje wollen muts op, dit terwijl helmplicht op het terrein duidelijk was aangegeven. Bij de eerste ontmoeting was mij niet duidelijk of de werknemer wel of niet op de locatie hoorde.

Hij liep namelijk bij de kantine- kantorenunits, en deze stonden direct bij de ingang van de locatie – en het looppad van ingang naar kantine- kantorenunits was gevrijwaard van helmplicht.

In de loop van de dag kwam ik de man nogmaals tegen op de locatie, maar nu niet bij de kantine- kantorenunits, maar bezig met opruimwerkzaamheden.

Hij had nog steeds de oranje muts op, een helm was in geen velden of wegen te bekennen. Toen ik hem er over aansprak en vroeg waarom hij een muts droeg en geen helm, antwoordde hij;

“dat de muts net zoveel klappen opvangt als een veiligheidshelm, een veiligheidshelm niet lekker zat en hij ze daarom niet kon verdragen, en de kleur van de muts een signaalfunctie had van – let op ik ben er ook – “

Ik gaf aan dat als hij onder een steiger door zou lopen en zijn hoofd aan een steigerbuis zou stoten, of dat er toch per ongeluk ergens een baksteen of iets anders naar beneden zou vallen, de veiligheidshelm pijnlijke plekken zou voorkomen en dat zijn mooie oranje muts hiervoor volkomen ontoereikend zou zijn.

Op mijn vraag of hij ook over een veiligheidshelm beschikte, antwoordde hij positief, deze zou ik zijn locker liggen. Daarop ben ik samen met hem naar zijn locker gelopen, heeft hij zijn muts opgeborgen in locker en zijn veiligheidshelm opgezet – daarbij aangevende dat hij bij een volgende keer bij het niet dragen van zijn veiligheidshelm – een serieus probleem heeft…….

Voor meer leuke cartoons en video’s neem een kijkje op: Atlantic Training

https://www.atlantictraining.com/blog/5-openers-next-safety-meeting/?inf_contact_key=be73512014728559dececa352fb7d84b8a8cfa338a7d074e7bfb55ac967b5f7e


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder