Het Exposoom is de wetenschap die de omgevingsfactoren bestudeert waaraan we gedurende ons leven worden blootgesteld. Er is niet één enkele methode die alle factoren kan meten, zoals in genetisch onderzoek. Ook is het exposoom, in tegenstelling tot het genoom (is de complete genetische samenstelling van een organisme, cel of virus) variabel in de tijd. Exposoomonderzoek is vaak multidisciplinair en maakt gebruik van Big data.

Het exposoom werd voor het eerst voorgesteld in 2005 door kankerepidemioloog Christopher Paul Wild in een artikel getiteld “Complementing the genome with an “exposome”: the outstanding challenge of environmental exposure measurement in molecular epidemiology”.[2] Eind 2013 werd deze definitie nader toegelicht in het eerste boek over het exposoom.[3][4]

De Utrecht Exposome Hub ging in maart 2018 van start en richt zich op de enorme puzzel van hoe en waarom mensen ziek worden. Er zijn momenteel meer dan 45 onderzoekers bij betrokken, van toxicologen tot epidemiologen, van voedingsdeskundigen tot psychologen en planologen. De onderzoekers zijn het er allemaal over eens dat als we willen begrijpen wat de impact van omgevingsfactoren op onze gezondheid is, we ons moeten verdiepen in de moleculen om ons heen en in de vingerafdrukken die zij in ons lichaam achterlaten.

Het is een ambitieuze taak. Sta er maar eens bij stil: het aantal chemicaliën in onze leefomgeving is toegenomen van twintig miljoen in 2002 naar 156 miljoen in 2019. De lucht die je inademt, het voedsel dat je eet, het water dat je drinkt, de medicijnen die je inneemt, de producten die je gebruikt en de oppervlaktes die je aanraakt, ze bevatten allemaal een meervoud aan chemicaliën waarvan we tot voor kort niet eens wisten dat ze bestonden.

Tijdens je dagelijkse douchebeurt kom je met niet minder dan twintig verschillende chemicaliën in aanraking. Als je shampoo in je haar doet, krijg je er nog eens dertig cadeau. Breng je gezichtscrème, deodorant, parfum, en lippenstift of aftershave aan, dan voeg je honderden chemicaliën aan je huid toe, nog voordat je je huis hebt verlaten.

Overdonderend hè? Maar nog schokkender is, dat we van veel van deze verkochte chemicaliën niet eens weten wat hun effect op onze gezondheid is. Er is steeds meer bewijs dat veel van de chemische stoffen die in huishoudelijke producten, verpakkingen, voedsel, medicijnen en cosmetica zitten, onze lichaamseigen hormonen uit balans brengen. Ze worden niet voor niets endocrine disrupting chemicals (EDC’s) genoemd. Mogelijk spelen deze chemicaliën een rol in stofwisselingsstoornissen als obesitas, diabetes en leververvetting.

Verder lezen/ leren? Volg dan deze link naar de website van Universiteit Utrecht!

Ook is er een rapport verschenen “Exposoom, kansen voor arbeidshygiëne” door Roel Vermeulen en Anjoeka Pronk. Het rapport is via deze link te downloaden van van de website van Universiteit Utrecht!

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder