In de vroege ochtenduren van 16 mei 2012 rolde een onweersbui een fabriek in Bristol, Pennsylvania binnen die acrylpolymeren produceerde. Er was blikseminslag in het tankenpark. Binnen enkele seconden explodeerde een ethylacrylaattank en enkele minuten later volgde een butylacrylaattank.

De explosies en de daar opvolgende branden vernietigden de twee tanks en leidden tot een langdurige stilstand. Tijdens de blikseminslag waren twee mensen in de buurt van het tankpark bezig met papierwerk; gelukkig waren er geen gewonden.

De tanks waren geaard volgens de industrie bliksemnormen, dus waarom vond de explosie toch plaats? Hoewel dit niet met zekerheid kon worden bepaald, vond de ontsteking van de atmosfeer in de ethylacrylaattank hoogstwaarschijnlijk plaats omdat een interne component niet aan de tank was geaard.

Er kan een vonk zijn ontstaan over een kleine opening en de ontvlambare damp hebben doen ontbranden, vergelijkbaar met de manier waarop een bougie brandstof in een verbrandings-motor ontsteekt.

Neem voorzorgsmaatregelen tegen statische vonken – vooral bliksem.

Download hieronder de volledige beacon!

Beacon september 2022 Blikseminslagen

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder