Wat is er gebeurd? Op 9 juni 2009 beschadigde een aardgasexplosie een vleesverwerkings-fabriek in Garner, North Carolina. Drie medewerkers kwamen om toen een deel van het gebouw instortte. Vier anderen werden ernstig verbrand en 71 personen werden opgenomen in het ziekenhuis. Drie brandweerlieden werden blootgesteld aan giftig ammoniakgas uit het koelsysteem. Ongeveer 8165 kg ammoniak kwam vrij en een groot deel van de fabriek werd beschadigd.

Wat ging er mis? Tijdens het installeren van een nieuwe gasgestookte boiler in een service ruimte, probeerde een werknemer van de fabrikant van de boiler de lucht in de nieuwe gasleiding te vervangen door aardgas. Dit aardgas kwam vrij in de service ruimte. Een afzuigventilator zorgde voor enige ventilatie, maar er werd geen gasdetector gebruikt om het gebied te bewaken. Het personeel vertrouwde op hun reukvermogen om te bepalen wanneer de leidingen effectief van lucht waren ontdaan.

Wat werd er gemist? Sommige medewerkers in de buurtroken gas; anderen roken het niet. Personeel die de gas geur opmerkte, maakte zich geen zorgen, namen aan dat dit een normaal onderdeel was van het starten van de boiler.

Afbeelding van basystemen.nl