Op 8 april 2021 kwam een mengsel van brandbare naftadampen en vloeibare hars onder druk te staan en kwam vrij via een mangat van een werkende reactor in een harsfabriek in Columbus, Ohio. De naftadamp verspreidde zich door het afgesloten gebouw en vormde zowel binnen als buiten het gebouw een brandbare dampwolk.

De operator probeerde de noodstop te activeren, maar kon niet door de witte damp heen kijken en had moeite met ademhalen. Ook was hij tijdens het incident bespoten met hete hars.

Hij verliet het gebouw en ongeveer twee minuten later ontbrandde de brandbare dampwolk, hetgeen een explosie en brand veroorzaakte. Eén medewerker raakte dodelijk gewond en acht anderen werden met verwondingen naar ziekenhuizen in de omgeving vervoerd.

De ontploffing schudde naburige gebouwen en ten minste één nabijgelegen bedrijf liep schade op. De harsfabriek raakte zwaar beschadigd en werd na het incident gesloopt.

Wist je dat:

  • Een onjuist aantal klemmen of bouten of onjuist aandraaien kan ertoe leiden dat mangaten en andere openingen beneden de ontwerpdruk lekken.
  • De pakkingen zijn een ander belangrijk onderdeel van de afdichting. Ze moeten de juiste specificaties hebben, correct zijn gepositioneerd en in goede staat verkeren om een goede afdichting te bieden.
  • Een ander incident deed zich voor toen het mangat begon te lekken voordat de veerveiligheid kon openen (zie de Beacon van maart 2021).
  • Het toevoegen van een vluchtig materiaal of oplosmiddel aan een proces boven het kookpunt van het oplosmiddel kan snelle verdamping veroorzaken. Dit kan de druk snel verhogen.
  • Alle aansluitingen moeten goed worden aangedraaid, zodat eventuele overdruk door het ontlastsysteem en naar een veilige locatie gaat.

Download hieronder de volledige Beacon

Beacon oktober 2023 houd het mangat goed gesloten!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder