Het incident vond plaats toen het reactieproces bijna teneinde was. Op een moment dat de operator niet in de buurt was, viel het roerwerk uit. Een paar minuten later startte de operator het koelproces; het roerwerk zou nu in bedrijf moeten zijn, maar was dat niet. De operator voegde oplosmiddel toe via de bovenzijde van de reactor.

De batch temperatuur was op dat moment circa 220°C; het oplosmiddel slechts 20°C. Het viel de operator op dat de reactortemperatuur niet daalde; via een kijkglas stelde hij vast dat het roerwerk niet draaide. Aangezien hij wist dat deze wél in bedrijf hoorde te zijn, herstartte hij deze direct! Door het in beweging brengen van de stilstaande vloeistoflagen verdampte het solvent en liep de druk in de reactor zeer snel op; hierdoor sprak het drukalarm aan.

Binnen een paar seconden kwam een mengsel van hars en oplosmiddel vrij via het mangat en werd het gebouw gevuld met witte damp. De operator probeerde nu tevergeefs het roerwerk weer te stoppen; zijn zicht werd echter belemmerd door de vrijkomende hete dampen. Vervolgens is hij gevlucht. Ongeveer 2 minuten na het vrijkomen van de mist, ontstak het produktmengsel en explodeerde het. Er viel één dode, acht werknemers raakte gewond. Het reactorgebouw werd zeer zwaar beschadigd….

WAT KUN JIJ DOEN?

  1. Bij chemische processen is het belangrijk alle parameters te monitoren, inclusief de status van een roerwerk.
  2. Houdt je aan de voorschriften en procedures! Stel zeker dat het (her)starten van een roerwerk is toegestaan.
  3. Wanneer een roerwerk is uitgevallen treed dan in overleg om vast te stellen wat te doen.
  4. Goede veiligheidsstudies zijn belangrijk! De juiste acties zijn afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Beacon november 2023 Explosie

 

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder