Een gaswolk ontbrandde explosief, waarbij een werknemer om het leven kwam en 30 anderen gewond raakten, waarvan twee ernstig. Ruim 4.500 kg licht ontvlambare isobuteen was ontsnapt nadat een DN75 schuine zittingzeef (“Y-zeef”) openbarstte, welke tijdens het vullen, door thermische uitzetting, werd veroorzaakt door ingesloten vloeibaar gas.

Deze Beacon gaat in op het feit dat specificaties voor pijpleidingen met de daarin gespecificeerde onderdelen en materialen moeten worden toegepast. Het stroomdiagram van de pijpleiding en instrumentatie (P&I) voor het pijpleidingsysteem hier was op sommige plaatsen onjuist. Het toonde niet Y-zeef, een terugslagklep en een handmatige afsluiter. Een veiligheidsdiscussie over gevarenidentificatie (PHA, Process Hazards Analysis) werd tijdens de installatie uitgevoerd en ongeveer een jaar voor het ongeval gecontroleerd.

Niemand realiseerde zich dat het P&I-diagram niet overeenkwam met de werkelijke situatie. Volgens het diagram was het gehele leidingsysteem van roestvrij staal (V2A) met gelaste en geflensde verbindingen. De DN75 Y-filter van gietijzer, met schroefdraad, was via tussenstukken in de roestvaststalen buis geflensd.

De normen in de meeste industrietakken zouden een DN75-deel met en daarboven van gietijzer in drukleidingen voor brandbare brandbare gassen zoals isobuteen en andere koolwaterstoffen uitdrukkelijk verbieden. Gietijzeren onderdelen zoals deze zeef zijn bros en en kunnen daarom gemakkelijker defect raken.

WIST U DAT?
Bij het plannen van nieuwe leidingen, de normen en standaarden voor de betreffende industrie in acht moeten worden genomen. Ze bieden richtlijnen voor materialen, ontwerpen en druk-/temperatuur bereiken. Veel bedrijven hebben hun eigen specifieke buisklassen in de verschillende toepassingen voor het transport van proces gerelateerde materialen en energiebronnen.

Ze zijn ontwikkeld – en waar ze ontbreken, moeten ze worden ontwikkeld – op basis van normen van het betreffende land, het moederbedrijf en internationale industrienormen.
Normen worden bijvoorbeeld geleverd door DIN en CEN; het Europees Comité voor IJzer- en Staalstandaardisatie (ECISS), American Society of Mechanical Engineers (ASME), Process Industry Practices (PIP), het Japanse comité voor industriële normen (JISC). Comité Industriële Normen (JISC).

Schroefverbindingen met een kleine breedte zijn geschikt voor sensoren of monsternemers; voor grotere grotere diameters en gevaarlijke media zijn ze ongebruikelijk.
Om de buisklasse te veranderen, hebt u een veranderingsmanagementproces (MOC) nodig. Change Management Process (MOC), waarbij experts in teamverband de effecten analyseren.

Om ervoor te zorgen dat het nieuwe leidingwerk voldoet aan de juiste juiste specificatie voldoet, moet er een veiligheidstest worden uitgevoerd vóór elke installatie een veiligheidscontrole worden uitgevoerd.

WAT KUNT U DOEN?
P&I stroomdiagrammen moeten de werkelijke toestand van de systeemcomponenten correct weergeven. Als dat niet zo is rapporteer dit dan aan uw leidinggevende.

Het is een goede gewoonte voor PHA’s (Veiligheidskundigen/ Operators) om de verantwoordelijke managers vooraf ter plaatse te hebben of de P&I correct is.

Als u schroefverbindingen waarneemt van meer dan driekwart inch (DN 20) op leidingen voor gevaarlijke media, meld dit dan aan uw leidinggevende voor inspectie.

Als een verandering aan een leidingsysteem nodig wordt leidingsysteem, gebruik dan het MOC-systeem van uw bedrijf bedrijf, zodat de nodige controles kunnen worden uitgevoerd.

Beacon mei 2024 – zijn alle leidingen volgens specifaties?


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder