Op 27 juni 2022 werd in Aqaba, Jordanië, een isotainer van 25 ton vloeibaar chloorgas door een kraan op een schip geladen. Een hijskabel brak en de tank stortte neer op het dek van het schip en scheurde.

Er ontstond een enorme wolk van giftig geel chloorgas en arbeiders evacueerden het gebied. Dertien mensen kwamen om het leven en ongeveer 300 anderen werden in het ziekenhuis opgenomen.

De ambtenaren verklaarden dat het gewicht van de tank “drie keer meer was dan het draagvermogen van de kabel” en dat de vereiste veiligheidsmaatregelen voor het omgaan met dergelijk gevaarlijk materiaal niet waren getroffen.

Er was op dat moment geen gekwalificeerd persoon op het dek om de hijsapparatuur en procedures te controleren.

Volgens deskundigen had het incident een catastrofe kunnen worden als tientallen werknemers die hun dienst beëindigden, niet kort voor het lek het terrein hadden verlaten. Gelukkig blies de wind het giftige gas weg van de bewoonde gebieden in de havenstad naar de afgelegen woestijn.

Bij het lossen van chemische stoffen moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen in geval van lekkage, ongeacht of het gaat om vaste stoffen, vloeistoffen of gassen. In dit geval bevond zich een aantal mensen in de buurt van de laadzone die daar op het moment van het incident niet aanwezig hoefden te zijn.

De gehele beacon lezen? Zie download hieronder. U bent nergens toe verplicht, gewoon gratis!

Beacon maart 2023 – Giftige Gassen


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder