Op 2 januari 2024, landde Japan Airlines (JAL) vlucht 516 met 367 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord, op het Haneda vliegveld in Tokyo, Japan. Het botste met een kleiner kustwachtvliegtuig op de landingsbaan, en beide vliegtuigen vlogen in brand. Vijf van de zes bemanningsleden aan boord van het kleine vliegtuig vonden de dood bij de botsing.

Alle 379 leden van JAL vlucht 516 werden veilig in 18 minuten geëvacueerd, ondanks dat de linkse motor van het vliegtuig in brand stond. De veilige evacuatie van een groot vliegtuig is het resultaat van een goed begrepen evacuatieplan.

Ondanks een communicatiestoring tussen de cockpit en de stewardessen vielen er geen dodelijke slachtoffers op vlucht 516. De bemanning ondernam snel actie om de noodglijbanen op te blazen zodra ze zagen dat het veilig kon.

Ze verplaatsten de passagiers op een snelle maar ordelijke manier naar de glijbanen. Piloten en stewardessen waren getraind om de evacuatie van vliegtuigen zo snel mogelijk te laten gebeuren.

Een andere reden voor de veilige evacuatie was dat de bemanning erop stond dat passagiers alles achterlieten, behalve hun telefoons. Het meenemen van andere spullen had het evacueren kunnen vertragen en tot dodelijke slachtoffers kunnen leiden. Dit wordt benadrukt in de preflight-veiligheidsinstructie van de luchtvaartmaatschappij, en de passagiers gehoorzaamden aan deze instructies.

Wat kunt u zelf doen?

Ken de nood-evacuatieprocedures voor uw werkgebied, inclusief evacuatieroutes, veilige plaatsen en verzamelpunten.

  • Weet hoe en wanneer u noodalarmen in uw regio in werking moet stellen. Als u het niet zeker weet, vraag het dan aan uw leidinggevende.
  • Neem actief deel aan evacuatieoefeningen. Let op eventuele problemen die van invloed kunnen zijn op een echte noodsituatie, zoals rommel in de vluchtroutes, slechte loopoppervlakken of ontbrekende nooduitgang verwijzingen.
  • Denk bij het maken van rondes of veldinspecties na over welke noodsituaties zich kunnen voordoen en of die noodsituatie in het evacuatieplan is opgenomen.
  • Zodra u het noodgebied verlaat, keert u niet terug voordat de status ‘alles veilig’ is aangekondigd (zie Beacon van april 2024).

Beacon juni 2024 evacuatieplannen


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder