Apparaten die werken op Lithium-ion batterijen of accu’s zoals tablets, smartphones en draadloze hulpmiddelen, worden gebruikt in geclassificeerde gebieden. Deze batterijen zijn krachtige energiebronnen die niet veilig kunnen worden gedeactiveerd. Werknemers en aannemers realiseren zich misschien niet dat deze gereedschappen ontstekingsbronnen kunnen zijn.

Sommige goedgekeurde gereedschappen op batterijen kunnen beschadigd raken als ze vallen. Een apparaat dat correct is geclassificeerd voor een geclassificeerd gebied, zoals een tablet, kan ongeschikt worden gemaakt door niet goedgekeurde randapparatuur toe te voegen, zoals een hoofdtelefoon.

Hoewel er geen ernstige incidenten zijn gemeld bij chemische activiteiten door het gebruik van apparatuur op batterijen, is het slechts een kwestie van tijd voordat een niet-goedgekeurd apparaat de ontstekingsbron voor een brand of explosie zal leveren. Het gebruik of de aanwezigheid van niet-geclassificeerde elektrische apparatuur in een explosiegevaarlijke omgeving moet worden beschouwd als een bijna-ongeval.

Immers een incident of een operationele onderbreking had kunnen optreden als de omstandigheden enigszins anders waren geweest.

Meer lezen? Download dan hieronder de volledige Beacon!

Beacon Juli 2023 batterijen in een ATEX omgeving

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder