Op dit moment van schrijven is Cyberveiligheid (alweer) hoogst actueel. Wereldwijd zijn er mogelijk duizenden bedrijven gegijzeld. Alleen al in Zweden zijn ruim 800 COOP-supermarkten gegijzeld doordat hun kassasystemen niet meer werken.

Op 5 februari 2021 merkte een medewerker van een waterzuiveringsinstallatie in Oldsmar, Florida, dat de cursor vreemd bewoog op het scherm van de besturingscomputer. In eerste instantie werd dit niet gezien als een probleem;
de fabriek gebruikte software voor externe toegang om het personeel in staat te stellen schermen te delen en IT-problemen op te lossen.

De supervisor maakte vaak verbinding met de computer van de operator om ook de systemen van de faciliteit te bewaken. Een paar uur later zag de operator de cursor bewegen en klikken door de bedieningselementen van de waterzuiveringsinstallatie.

Binnen enkele seconden probeerde de indringer het natriumhydroxide-instelpunt van het systeem te veranderen van 100 delen per miljoen (ppm) naar 11.100 ppm. De telefoniste merkte de inbraak snel op en bracht het natriumhydroxide terug naar normale niveaus. Gelukkig waren er geen gevolgen op de waterkwaliteit.

Een recente ransomware-aanval op de ‘Colonial Pipeline’ heeft de levering van benzine aan de Amerikaanse oostkust enkele dagen stilgelegd.

Wat kunt u er aan doen? Lees daarvoor in de bijlage Beacon Juli 2021 Cyberveiligheid!

Gratis Downloadlink zip-file ( alleen voor leden van deze site, registreer je gratis)

Beacon juli 2021 Cyberveiligheid Chemische industrie

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder