Op 2 juni 2011 ontplofte een tank bij een raffinaderij in het Verenigd Koninkrijk (VK), waarbij vier werknemers van een aannemer om het leven kwamen en een vijfde ernstig gewond raakte.

De kracht van de explosie blies het vijf ton wegende stalen tankdak meer dan 55 meter (180 ft.) weg en miste ternauwernood een onder druk staande bol met licht ontvlambaar butaan. De oorzaak van de explosie was het ontsteken van een brandbare gas phase (Of een stof vast, vloeibaar of gas is wordt ook wel de fase of aggregatietoestand van een stof genoemd. De fase hangt af van de temperatuur en de kracht waarmee moleculen elkaar aantrekken (de vanderwaalskracht, genoemd naar de Nederlandse natuurkundige Johannes Diederik van der Waals)) in de tank.

De ontstekingsbron was waarschijnlijk statische elektriciteit.

De Amine Recovery Unit (ARU) was meer dan 10 jaar geleden veranderd. Om amine in een afvalkoolwaterstofstroom (slop) van de Flare Knockout Drum terug te winnen en opnieuw te gebruiken, werd het teruggeleid naar Tank 302 in de ARU in plaats van naar het slopsysteem dat was ontworpen om de afvalstroom veilig af te voeren. De faciliteit had deze praktijk niet gedocumenteerd. Deze wijziging resulteerde in opeenhoping van brandbare vloeibare koolwaterstoffen bovenop de aminevloeistof in tanks T302, een gevaar dat bekend was bij een aantal van de operators.

Meer lezen? Download dan hieronder de beacon!

Beacon januari 2023 fase gas explosie UK


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder