Op 11 oktober 2008 leidde een overvulling van oleum (een oplossing van zwaveltrioxide in zwavelzuur) tot een wolk van giftige en corrosieve SO3/H2SO4 mist die zich verspreidde over drie steden in Pennsylvania. Ongeveer 2500 mensen moesten geëvacueerd worden of moesten binnen schuilen.

Oorspronkelijk was de installatie gebouwd met één energievoorziening en drie plug-in pompen. Dit moest voorkomen dat meer pompen tegelijkertijd gebruikt konden worden. Om overvulling te voorkomen, was deze stroomvoorziening vergrendeld om de pomp op een Hoog-Hoog (HiHi) niveau in tank 1501 of 1502 te stoppen.

In de jaren 80 werd echter een “tijdelijke” noodstroomvoorziening toegevoegd na verschillende stroomstoringen in het hoofd/normale systeem. Dit noodsysteem is nooit toegevoegd aan de instrumentatieschema’s (P&ID’s), noch aan de operationele procedures. Belangrijk is dat deze NIET werd bewaakt door de HiHi-niveauvergrendeling.

Op de dag van de overvulling was een operator gebeld, hij begon oleum te pompen van tank 610 naar tank 1502. Om tijd te sparen, begon hij ook een transfer van tank 611 naar tank 1502 door een andere pomp aan te sluiten op het back-up energiesysteem…….

Verder lezen? Download dan de Beacon hieronder.

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder