Wat is er gebeurd? Een proces met brandbare materialen werd onder vacuüm uitgevoerd. Plots implodeerde de dampleiding. Toestellen kunnen imploderen wanneer de interne druk veroorzaakt door het vacuüm lager is dan de vacuümnorm van het toestel. Vacuüm kan ontstaan binnen apparatuur door:

• Blootstelling van de apparatuur aan een krachtige vacuümbron, zoals een ejector of vacuümpomp, zonder gas toe te voegen om de druk te regelen (zie Figuur 1).
• Het ledigen van een tank zonder deze op de juiste manier te beluchten.
• Het koelen van een tank zonder te beluchten – dit kan zelfs gebeuren als een beluchting geblokkeerd is en de omgevingstemperatuur snel daalt, bv.: door een plotse regenbui.
• Het stomen van een vat zonder het te beluchten – de waterdamp kan condenseren en een vacuüm binnenin het toestel creëren (zie Figuur 2).

Waarom is het creëren van vacuüm een probleem? Naast het potentieel voor implosie van de tank kan vacuüm andere potentieel onveilige omstandigheden veroorzaken. Lucht kan de apparatuur binnendringen; als het proces brandbare materialen bevat, kan ontsteking of explosie optreden. Vacuüm kan materialen in het proces onverwacht laten koken of schuimen. Er bestaat een risico op terugstroming in apparatuur, aangezien materialen de neiging hebben om naar lagere druk in het proces te stromen.

Gehele Beacon lezen, download het dan hieronder:

Beacon februari 2024 – Vacuum kan je proces indeuken!