Ga er nooit van uit dat leidingen met dode aftakkingen niet kunnen corroderen!

Op een raffinaderij werd een NDO onderzoek uitgevoerd op een 2” drainleiding die verbonden was met een 12” productleiding. Het NDO onderzoek toonde putcorrosie aan, onder het afgezette product, in het horizontaal gedeelte van de leiding. Verder onderzoek identificeerde meerdere locaties met interne corrosie. In vele gevallen betrof het corrosie in dode stukken. De inspectie op dit dode stuk leiding heeft in dit geval een vrijkomen van het product naar de omgeving kunnen vermijden.

Wist je dat?

  • Corrosie in de dode stukken een significante bedreiging vormen voor de integriteit van zowel proces- als nutsvoorziening leidingen.
  • Tijdelijke leidingen voor het spoelen, druktesten of drainage kunnen achtergelaten worden na installatie en zo voor dode stukken zorgen. Na commissioning dienen deze tijdelijke verbindingen verwijderd te worden.
  • Extra aandacht of verhoogde inspectie kan nodig zijn bij leidingen met verhoogd corrosie potentieel zoals: gecontamineerd water of waar er afzetting van vast materiaal kan in optreden. Ook H2S gas kan corrosief zijn.
  • Leidingen die doorgeblazen of leeg gelaten zijn kunnen nog steeds gevaarlijke stoffen bevatten. Tijdens het openen; behandel deze leidingen alsof ze nog gevuld zijn.

Hele Beacon met schematische weergave lezen? Hier downloaden.

Beacon februari 2022 NDO dode leidingen en corrosie

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder