Een Amerikaans bedrijf had op 2 van zijn locaties branden met een tussenpoos van ongeveer 100 dagen. Beide incidenten werden veroorzaakt door statische vonken die brandbare vloeistoffen en dampen ontstaken.

Op 17 juli 2007 werd brandbare VM&P-nafta overgepompt van een tankwagen naar een verticale bovengrondse opslagtank van 57m3 (15.000 gallon). Nadat de supervisor was begonnen met de overpompen van het laatste compartiment van een tankwagen, explodeerde de opslagtank. Andere tanks explodeerden en weer andere werden schoten in brand door de plas met brandend oplosmiddel. De nabijgelegen stad werd
geëvacueerd en het hele tankpark werd verwoest. Een medewerker en een brandweerman raakten gewond. Terwijl de tankwagen en opslagtank geaard waren en de tank via de bodem gevuld werd, was de niveaumeter m.b.v. een vlotter niet continu geaard vanwege het schommelen veroorzaakt door turbulentie in de tank.(Bron: CSB-rapport nr. 2007-06-I-KS en video)

Op 29 oktober 2007 plaatste een operator een kort mondstuk van de vulslang in een vulopening bovenop de metalen bulkcontainer (IBC) en hing een stalen gewicht aan het mondstuk om dit op zijn plaats te houden. De klep werd geopend om de IBC te vullen waarna de operator de kamer inliep. Een korte tijd later hoorde hij een “ploffend” geluid en zag hij de IBC in vlammen opgaan. De vulslang lag op de vloer en stroomde ethylacetaat uit. De IBC was geaard maar de stroming door de niet-geleidende slang veroorzaakte statische oplading. Het vullen via de bovenkant veroorzaakte overvloedige dampvorming die buiten de IBC ontstoken werden door een statische ontlading tussen de IBC en het stalen gewicht. (Bron: CSB-rapport nr. 2008-02-I-IA)

Download hieronder de Beacon februari 2021

Gratis Downloadlink Beacon ( alleen voor leden van deze site, registreer je gratis)

Beacon februari 2021 : ATEX, statische ontladingen zijn vaak ontstekingsbronnen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder