Deze beacon is niet in het Nederlands beschikbaar gesteld door CCPS. Om deze reden ben ik zo vrij geweest om deze alsnog te vertalen en op deze wijze beschikbaar te stellen.

Kerstavond, Oudejaarsavond, Bodhi-dag, Tweede Kerstdag, Gita Jayanti, Hannukah, Kwanzaa, Nieuwjaar en Ōmisoka zijn enkele van de vele feestdagen die aan het eind van het jaar worden gevierd.

We nemen vaak vakantie om met familie door te brengen; er worden cadeaus uitgewisseld met familie en vrienden. Als de feestdagen naderen, hebben we het vaak erg druk met de voorbereidingen voor het kopen van cadeaus, koken, opruimen en versieren. Het is belangrijk dat de voorpret van de feestdagen de veiligheid van onze familie, vrienden en huis niet in de weg staat.

Een brandveilige feestmaand doe je, met dank aan de Nederlandse brandweer, zo.

Wist je dat ?

In 2019 registreerden verzekeraars in de Advent en Kerstperiode 29.000 branden, ongeveer 9.000 meer dan in een maand in de lente of de herfst.

Bij bijna de helft van de branden met kerstbomen in particuliere huishoudens was elektrische bedrading of verlichting betrokken.

Bijna 20 % van de branden werd veroorzaakt door kerstverlichting. Ga via deze link naar de informatiebron.

Bij veel vakantietradities horen kaarsen. In de maanden december en januari worden de meeste branden veroorzaakt door kaarsen.

Bij het ophangen van versieringen worden vaak verlengsnoeren of meerdere stopcontacten gebruikt. Deze kunnen een elektrisch gevaar en struikelgevaar opleveren. Ze verslechteren ook mettertijd, met vergrote kans op kortsluiting en dus potentieel brandgevaarlijk.

Gebruik bekabeling, armaturen en verlichting die geschikt zijn voor gebruik binnenshuis en buitenshuis. Controleer alle kabels regelmatig.

Sluit niet te veel apparaten op één stroombron aan. Vervang versleten of gebroken snoeren en losse lampverbindingen.

Wees vooral voorzichtig met kaarsen, dit zijn potentiële ontstekingsbronnen. Kaarsen op batterijen juist niet.

Water “levende” kerstbomen dagelijks, zodat deze niet uitdrogen.

Bomen die te dicht bij een warmtebron staan, veroorzaken één op de vier winterbranden.

Als je de kamer voor iets langere tijd verlaat of naar bed gaat: Doof brandende kaarsen.

Doe de kerstverlichting uit.

Voor vuurwerk: Kijk uit voor mogelijke branden. Houd een waterslang of brandblusser bij de hand.

 

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder