Een incident in DeRidder, Louisiana, op 8 februarì 2017, is door de US Chemical Safety Board (CSB) onderzocht en gerapporteerd.

De explosie vond plaats in een condensaattank (voornamelijk water met wat organisch materiaal) wat onverwacht leidde tot een ontvlambare atmosfeer.

Volgens het CSB-rapport kwam de tank los aan de onderkant en vloog deze ongeveer 115 meter over een gebouw van zes verdiepingen voordat hij op procesapparatuur belandde.

Bij de explosie vielen drie doden en raakten zeven mensen gewond. De ontstekingsbron was waarschijnlijk Heet Werk dat in de buurt van de tank werd uitgevoerd.

Het organische materiaal in de tank was terpentijn, een oplosmiddel uit hars van hout dat tijdens de papierproductie wordt verkregen. Het bestaat uit meerdere koolwaterstoffen en verschilt van minerale terpentijn, ook wel terpentine of white spirit genaamd.

DUS : Een kleine hoeveelheid brandbare vloeistof is geen klein risico!

Wat kunt u doen?

Ken de eigenschappen van de materialen die worden gebruikt. Besteed speciale aandacht aan tanks die mogelijk twee of meer fasen (lagen) bevatten.

Afvalwatertanks kunnen een ontvlambare fase hebben die zich in de loop van de tijd ophoopt. Deze tanks moeten mogelijk worden beschouwd alsof ze een ontvlambaar materiaal bevatten.

Inspecteer de inertiseringssystemen op uw tanks en controleer of ze goed werken.

Wees tijdens Heet Werk rondom tanks met ontvlambare of brandbare inhoud waakzaam en volg de Heet Werk-procedure van het bedrijf (ref. Aug-20 Beacon).

Gehele BEACON lezen/ downloaden?

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder