De Beacon van maart ging over een ongeluk in de haven van Aqaba, Jordanië, waar tijdens het laden een chloor isotainer op het dek van een schip belande waardoor 25 ton chloorgas vrijkwam.

Door het ongeluk kwamen dertien mensen om het leven en meer dan 300 anderen werden in het ziekenhuis opgenomen. De Beacon van maart concentreerde zich op de gevaren van giftige gassen.

Deze keer is er meer aandacht voor de fysieke oorzaak van het ongeluk: slecht beheerste werkzaamheden om gevaarlijke chemicaliën te laden of te lossen. Volgens ambtenaren was het gewicht van de tank “drie keer hoger dan de toegestane kabelbelasting.“

De video toont de kabelbreuk en scheurende isotainer. Afbeelding 1 heeft 2 screenshots uit die video.[link naar video: https://youtu.be/0XYkMS6lMUs]

De autoriteiten stelden ook vast dat de vereiste veiligheidsmaatregelen voor het omgaan met dergelijke gevaarlijke materialen niet aanwezig waren en dat er op dat moment geen gekwalificeerde persoon op het dek was om de laad-en losprocedures te controleren.

De gehele beacon kun je hieronder downloaden.

Beacon april 2023 hijsen chloorcontainer Jordanië

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder