explosie vat

In 1991 vonden, tijdens het opstarten na een onderhoud-stop van 7 weken, een explosie en brand plaats in een Fluid Catalytic Cracker (FCC) van een raffinaderij met een capaciteit van 50 000 vaten/dag. Helaas kwamen hierbij zes medewerkers om het leven en raakten acht anderen gewond.

De materiële schade was ongeveer € 23.000 en de kosten t.g.v. productieverlies werden geschat op € 44.000 Wat was de oorzaak van deze verschrikkelijke explosie? Het kwam niet door een exotherme reactie, lekkage van een brandbare stof of statische elektriciteit.

Het werd veroorzaakt door – WATER! Het verticale drukvat (F7) dat explodeerde, werd gebruikt om zware olie te scheiden van katalysatorstof. Tijdens het onderhoud werd uit alle proces apparaten de olie afgetapt, en werden de apparaten schoongemaakt, geïnspecteerd en gerenoveerd voor hergebruik. Voordat het systeem weer met olie werd gevuld, werd als onderdeel van de opstart procedure stoom gebruikt voor het luchtvrij maken van apparaten en leidingen.

De operators waren zich ervan bewust dat de temperatuur laag genoeg was om de stoom te laten condenseren. Het verzamelde water werd naar het vat F7 gepompt. Volgens de normale opstart procedure zou het water eerst moeten worden afgetapt voordat F7 weer met hete olie werd gevuld. Echter, een klep stond in de verkeerde, gesloten, positie waardoor het water niet kon worden afgevoerd.

Verder lezen? Download dan hier de gratis BEACON

Gratis Downloadlink ( alleen voor leden van deze site, registreer je gratis)

Beacon april 2017 : Weet je zeker wat er in het vat zit?


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Ontdek meer van Arbostart.nl

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder