Een goede werkomgeving vereist goede verlichting en is een eerste vereiste voor mensen om hun omgeving correct waar te nemen. Slechte verlichting kan hoofdpijn en oogproblemen veroorzaken. Slechte verlichting verhoogt ook het risico op ongevallen. Slecht zicht op het werk kan ook leiden tot lichaamspijn als gevolg van spanning en loensen. Goede verlichting zorgt ervoor dat men zich beter voelt en efficiënter werkt.
Ergonomie verlichting is de wetenschappelijke term die wordt gebruikt om uit te leggen hoe verlichting van invloed kan zijn op het ontstaan van overbelastingblessures en andere kwalen. Veel factoren beïnvloeden de visuele omstandigheden op een werkplek.
Ze kunnen worden gegroepeerd onder visueel, licht, werkobjecten, de omringende ruimte en de interactie tussen houdingen en bewegingen. Om een volledig beeld te krijgen is het van belang in aanmerking te nemen dat de verschillende factoren op verschillende manieren op elkaar inwerken.
Bij een goede synergie gaat het erom goede voorwaarden te scheppen om ongemak en het risico van fouten of ongevallen tegen te gaan. Vaak is er niet veel voor nodig om de visuele omstandigheden aanzienlijk te verbeteren.
Biologische gevolgen
Wanneer mensen zich op slecht verlichte werkplekken bevinden en er geen daglicht binnenvalt, stijgt het niveau van het hormoon melatonine in het lichaam. Melatonine is een leeftijdsgebonden slaaphormoon. Naarmate we ouder worden, wordt goede verlichting steeds belangrijker. Ouderdomsverziendheid kan al vanaf de leeftijd van 40 jaar optreden. Als we ouder worden, hebben we meer licht nodig om goed te kunnen zien. Een 50-jarige heeft twee keer zoveel licht nodig als een 20-jarige.
Goede verlichting geeft voldoende licht voor de uit te voeren taak en verdeelt het licht op de juiste wijze in de ruimte en in het gezichtsveld. De verlichting mag niet storend verblinden en mag geen reflecties veroorzaken in bijvoorbeeld een computerscherm. Bovendien moet de verlichting dimbaar zijn.
Hoe groter de eisen die aan de nauwkeurigheid van het werk worden gesteld, en hoe groter de risico’s en gevolgen van fouten, des te groter is de verlichtingssterkte die nodig is. Terreinverlichting kan de algemene verlichting waar nodig aanvullen.
Testen van verlichting op de werkplek
De cap/ pet test
Houd je handen boven je ogen als de punt van een pet. Als het goed voelt om je handen omhoog te houden, is dat een teken dat het licht te fel is. Bedenk welke lichtbron stoort en of u die kunt verhelpen door hem te verplaatsen, af te schermen of uw werkstation te verplaatsen.
De pennentruc
De richting van het licht is belangrijk om verblinding te voorkomen. Houd een gewoon potlood verticaal met de punt op uw bureau. Als de schaduw van je af valt als een halve cirkel 180 graden, is het goed. Als de schaduw naar je toe valt, zijn dat tekenen dat het licht van voren komt. Dan is er een risico van verblinding en reflecties.
Flikkertest
Richt je mobiele camera op het licht. Als er lijnen zijdelings over het mobiele scherm lopen, flikkert de lamp.
Meet het licht met een app
De Zweedse Arbeidsinspectie heeft een app voor iPhone genaamd Light. Hij meet zowel helderheid als flikkering. Bij normaal kantoorwerk moet er ten minste 500 lux op de werkoppervlakken zijn en 300 lux in de algemene verlichting. Voor tekenwerk en andere werkzaamheden die een hoge gezichtsscherpte vereisen, moet er 1500 lux op de werkoppervlakken zijn en 500 lux in de algemene verlichting.
Uiteraard zijn er ook apps beschikbaar voor Android, bijvoorbeeld de Lux Meter (Light Meter).
Bron: Hillevi Hemphälä, PhD in Synergonomics, Universitair hoofddocent, Lund University of Technology
0 reacties